Jaroslav Brůžek životopis

česká, 1949

Životopis

Doc. RNDr., Ph.D., CSc., přírodovědec, antropolog Jaroslav Brůžek působí na Katedře antropologie a genetiky člověka Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Vědecko-výzkumné zaměření: Během mé profesionální kariery od roku 1972 na řadě pracovišt různých zemí se mé zaměření diverzifikovalo a pokrývalo či stále pokrývá řadu směrů: auxologie, anthropologie sportu, klinická antropologie, metody paleodemografie, aplikace metod v paleoantropologii a forenzní antropologii.

Od roku 1986, většina mé vědecko-pedagogické aktivity souvisí s hlavním působením v Národním středisku pro vědu a výzkum (CNRS) při Université Bordeaux 1, kde po získání druhého PhD z paleoantropologie v roce 1991 na Institutu lidské paleontologie (IPH) v Paříži jsem se v roce 1995 habilitoval. Na tomto pracovišti pracuji dosud ve funkci Directeur de Recherche (DR 1), která je ekvivalentní funkci vysokoškolského profesora.

Silnou tránkou mého odborného zaměření je akcentuace metodologického přístupu v biologické antropologii. Nejlépe symbolizuje moji výzkumnou činnost interakce poznatků mezi současnou variabilitou člověka a její odhalování u populací minulosti. V konkrětní rovině se zabývám metodami odhadu paleodemografických indikátorů jako je věk a pohlaví podle kostry. Rovněž se zabývám výzkumem pohlavního dimorfizmu skeletu. Mezi mé priority patří výzkum ontogenetických a fylogenetických aspektů lidské pánve a reprodukce.

Spolupracuji s odborníky z jiných oborů při využití technik "data mining" v antropologii. Jsem zapojen do vyzkumných úloh z problematiky paleobiologie populací minulosti od svrchního paleolitu přes neolit až po středověk. (zdroj životopisu: natur.cuni.cz)

Ocenění