Jan Šibík životopis

česká, 1963

Životopis

Jan Šibík (*15. duben 1963, Praha) je český fotoreportér, pracující pro časopis Reflex. Je známý svými fotografiemi z válečných konfliktů. Je držitelem třetího místa v kategorii Sportovní příběhy v soutěži World Press Photo, dvakrát byl hodnocen hlavní cenou v soutěži Czech Press Photo, je laureátem hlavní ceny Golden Prisma Award a také obdržel od města Plzeň Cenu 1. června, která bývá udělována za šíření myšlenek demokracie a obhajobu lidských práv.
Jan Šibík je fotoreportérem a hlavním fotografem pro český časopis Reflex již od roku 1993. Během svého působení podnikl přes dvě stě cest do všech koutů světa. Fotografoval konec komunismu v Evropě, pád berlínské zdi, sametovou revoluci v Československu i krvavý zánik Ceauşescova režimu v Rumunsku. Byl svědkem masakrů v Sieře Leone a Libérii, hladomoru v Súdánu, Somálsku a Etiopii. Zažil následky zemětřesení v Arménii i Turecku, exodus iráckých Kurdů do Íránu. Zaznamenal války v Afghánistánu, Chorvatsku, Bosně, Kosovu, v gruzínské Abcházii, Čečensku, ázerbájdžánském Náhorním Karabachu, Jihoafrické republice a Iráku. Genocidu ve Rwandě, uprchlické tábory v Tanzanii, Súdánu, Haiti, Angole a Somálsku.
V posledních letech se Jan Šibík zaměřil na konflikt v Palestině. Během celého roku 2004 fotil epidemii AIDS na Ukrajině.
V roce 2005 zaznamenal děsivé následky přívalové vlny na Srí Lance, bizarní poměry v komunistické Severní Koreji, pohřeb papeže Jana Pavla II. ve Vatikánu i Jásira Arafáta v Ramalláhu, odchod izraelských osadníků z pásma Gazy a následky hurikánu Katrina v New Orleansu.

- gymnázium v Praze (1982)
- operátor ve výpočetním středisku (1982-85)
- asistent kamery v ČT (1985-87)
- fotoreportér v časopisu Mladý svět (1987-92)
- fotoreportér Reflexu (od 1992)
- ženatý od 19.7.1997 s Jutkou, rozenou Kovács, nyní Šibíkovou
- syn Petr (zdroj životopisu: www.wikipedia.cz; kniha Kdyby všechny slzy světa)

Ocenění (3)

2019 - Cena Johanna Steinbrenera (Cena knihoven) - kniha Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři
2019 - Cena Johanna Steinbrenera (Cena předsedy poroty) - kniha Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři
2018 - Kniha roku Lidových novin - kniha Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři