Jan Šabršula životopis

česká, 1918 - 2015

Životopis

prof. PhDr. Jan Šabršula byl přední český romanista.
Narodil se v Bojkovicích, když měl čtyři roky, přestěhovala se jeho rodina do Třebíče. Jeho otec tam učil na gymnáziu a byl náčelníkem sokolské župy. Před 2. světovou válkou se stal ředitelem obchodní školy v tehdejším Německém Brodě.

V říjnu 1937 vstoupil Jan Šabršula dobrovolně do armády. Od té doby, co v Německu převzal moc Adolf Hitler, měl totiž jasno v tom, co bude dělat po škole. V květnu 1938 byl v rámci mobilizace převelen do Dačic a pak Slavonic. Od března 1939 byl opět civilistou.

Dne 16. listopadu 1939, den poté, co se zúčastnil pohřbu Jana Opletala, byl zatčen. Posléze byl převezen do koncentračního tábora Sachsenhausen. Propuštěn byl před Vánocemi roku 1940. Pracoval pak bez nároku na mzdu v záložně v Havlíčkově Brodě, později ve strojnické pojišťovně v Praze. Oženil se, před koncem války se mu narodila dcera.

Po válce učil na středních školách, zejména filozofii a francouzštinu, ale i další cizí jazyky. Po roce 1948 začal učit na Vysoké škole politických a hospodářských věd, později na katedře romanistiky Filozofické fakulty Karlovy univerzity. Nikdy nevstoupil do KSČ.

V roce 1961 byl jmenován docentem. Později získal titul doktora filologických věd, v roce 1966 byl jmenován profesorem francouzského jazyka a románské lingvistiky. Přednášel v ČR i na zahraničních univerzitách. Na UK pracoval do roku 1983, kdy byl penzionován. I poté však dál zasedal v odborných komisích, věnoval se posudkům vědeckých prací, přednášel a publikoval. Na podzim 1989 podporoval demokratizační hnutí na fakultě. V roce 1993 přijal místo profesora francouzské a románské lingvistiky na nově založené Ostravské univerzitě. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_%C5%A0abr%C5%A1ula)

Ocenění