Jan Neplach životopis

česká, 1322 - 1371

Životopis

Do řady kronik, které vznikly za panování - a často i na popud - Karla IV., patří i Stručné sepsání kroniky římské a české, jež latinsky sepsal okolo roku 1360 opat kláštera opatovického Neplach.

Podle údajů, které o sobě v kronice zanechal, pocházel z chudé rodiny. V šesti letech se dostal do kláštera, o čtyři roky později byl přijat do řádu benediktinů a jako 12letý složil klášterní slib. Roku 1340 byl poslán na studia do Itálie, na proslulou universitu v Bologni. Roku 1347 byl spolu s opatem svého kláštera u papeže v Avignonu a následujícího roku - po odstoupení opata - sám zaujal toto místo, které pak zastával až do své smrti.

Velmi často pobýval Neplach na cestách - především jako diplomat vyřizující záležitosti Karla IV., popřípadě jako člen jeho doprovodu. Přestože měl možnost být osobně u řady důležitých jednání, jeho kronika je dílo sotva průměrné, psané bez většího rozhledu. Spojení dvou řad stručně podaných faktů z dějin světových (ty zahrnují údaje o císařích, papežích a světcích) a českých je zcela mechanické. Opírá se o starší předlohy a nejednou k předchozím chybám přidává nové, vlastní. Navíc končí kronika rokem 1346 a vylíčení vlády Karla IV. v ní chybí. Vyříznutí dvou listů v jediném dochovaném středověkém exempláři Neplachovy kroniky však otevírá pole dohadům, zda autor ve svém líčení přece jen nepokračoval.

(zdroj životopisu: KDO BYL KDO v našich dějinách do roku 1918)

Ocenění