Jan Mach životopis

česká, 1951

Životopis

Jan Mach pracoval třicet let jako novinář, v letech 1996-97 byl šéfredaktorem Mladého světa. Zabýval se také investigativní a válečnou žurnalistikou, dnes je producentem na volné noze a píše knihy.

Kus života strávil na Kubě, o čemž vypráví:
"V roce 1964 začal můj otec na havanské univerzitě přednášet vodohospodářství a celá naše rodina se tam odstěhovala s ním. V Havaně se můj otec spřátelil s Valtrem Komárkem, který tam pracoval pro Che Guevaru a pomáhal zavádět na Kubě centrální plánování. Komárek a můj otec měli, laicky řečeno, podobné politické představy, byť táta byl prost politických ambicí a život zasvětil vědecké práci.
V roce 1967 se moji rodiče rozvedli a matka se provdala za Kubánce. Otec, bratr a já jsme se v tom roce vrátili domů. Matka se ale do Čech podívala až v roce 1978, protože jí odpírali vstupní povolení, a pak dva roky bojovala o to, aby za ní mohl přijet její manžel Luis. Kubánské úřady ho nechtěly pustit do zahraničí, byť chtěl jen do normalizačního Československa. Luis kvůli tomu zemřel – že spáchal ze zoufalství sebevraždu, jsem se ale dozvěděl až při psaní novely S úctou a láskou... Milagros. Na Kubu jsem jezdíval za matkou a jejím manželem jako novinář nebo tlumočník – oni do Čech nesměli, ale já za nimi ano." (zdroj životopisu: paperbackwriter; https://www.novinky.cz)

Ocenění

Žánry autora

Novely Povídky Literatura česká

Štítky z knih

Mach je 0x v oblíbených.