Jan František Hruška životopis

česká, 1865 - 1937

Životopis

PhDr. h.c. Jan František Hruška (6.6.1865 v Peci pod Čerchovem – 17.10.1937 v Plzni) byl český dialektolog a národopisec a beletrista. Stejně jako jeho vzdálený příbuzný Jindřich Šimon Baar, s nímž se znal z domažlického gymnázia, se zajímal především o rodné Chodsko.
Narodil se v rodině Melchiora Hrušky, pracovníka na pile (Brettschneider) a matky Anny, rozené Teydlové, oba rodiče pocházeli z rodů s písmáckou tradicí. Po obecné škole v Trhanově vystudoval v letech 1878–1886 gymnázium v Domažlicích; poté studoval soukromě bohosloví a od roku 1888 slovanskou a klasickou filologii na filozofické fakultě UK v Praze.
Po ukončení vysokoškolských studií pracoval jako středoškolský profesor češtiny a latiny v různých českých městech. Každoročně navštěvoval rodné Chodsko a za honorář ze své knihy Chléb náš vezdejší, doplněný veřejnými sbírkami, nechal v Trhanově vybudovat roku 1909 kapli sv. Prokopa. Poté, co získal v roce 1899 definitivní profesorské místo na gymnáziu v Plzni, žil zde až do smrti.
V souladu s filologickým školením u J. Gebauera se věnoval české dialektologii na úseku gramatologie i lexikologie a lexikografie z oblasti Chodska; k němu se vztahují také jeho práce folkloristické. Věnoval především chodské dialektologii. Vrcholem jeho díla je Dialektický slovník chodský. Vydal i řadu beletristických publikací, zejména pohádek a příběhů z Chodska.
V roce 1882 doprovázel po Chodsku Aloise Jiráska a spolupracoval s ním při studiu archivu v Domažlicích, kde Jirásek sbíral podklady pro román Psohlavci.
Jako hluboce věřící člověk nebyl v období komunistického režimu příliš připomínán. V tomto období vyšla pouze převyprávěná kniha jeho pohádek Pták štěstí v nakladatelství Albatros (1976). (zdroj životopisu: www.mlp.cz, cs.wikipedia.org)

Ocenění