Ivan Mackerle životopis

česká, 1942 - 2013

Životopis

Ivan Mackerle je jedním z nejznámějších publicistů na téma kryptozoologie, záhadologie a především vyhledávání mýtických hybridů, jako jsou například upíři nebo pražský Golem. Krom literárních děl můžete na jeho jméno narazit i na několika nepříliš známých výpravných dokumentech, které jsou dnes volně zhlédnutelné on-line na internetu.

Ivan se narodil počátkem března 1942 v Plzni a protože to měl tak nějak v krvi (otec Julius významný automobilový konstruktér), zajímal se o auta. Avšak navzdory tomu, že se v té době již začal ve velkém zajímat o zoologii a techniku, vystudoval Fakultu strojního inženýrství ČVUT v Praze. Poté se začal jeho osud stáčet na úplně jinou stranu, stal se publicistou a cestovatelem na volné noze.

Mezi jeho nejznámější literární díla patří Příšery odnikud (2002), Mongolské záhady (2001), Cesty za příšerami a dobrodružstvím (2005) a nový Návrat nejistý - Po stopách největších záhad (2011). Své televizní dokumenty často zpracovává do knih, nebo naopak. Neznámějším, a také asi nejlépe sehnatelným, je Záhada písečného netvora (1992), ve kterém pátrá po legendárním mongolském červu Olgoj chorchoj.

*

Z životopisu na jeho webových stránkách:

Narodil se počátkem března 1942 v Plzni. Jeho otec Julius byl významný automobilový konstruktér a proto Ivan v dětství měnil bydliště tak, jak jeho otec měnil zaměstnavatele. Ve třech letech se přestěhovali do Prahy, v pěti do Kopřivnice na Moravě a v šestnácti zpět do Prahy.

Později ho začala zajímat zoologie a elektronika, ale vystudoval Fakultu strojního inženýrství ČVUT v Praze, specializaci automobily. Ve dvaceti letech se oženil s Ivonou Paličkovou a narodil se jim syn Danny. Po skončení školy pracoval jako konstruktér a pak jako řídící pracovník Generálního ředitelství automobilů. Ve svém volném čase se věnoval amatérskému filmu, natáčel hrané dobrodružné filmy zpočátku na 8mm, později na 16mm formát. Hlavně se však vášnivě zabýval záhadnými a neobjasněnými jevy odmítanými oficiální vědou. Zpočátku je jen studoval a archivoval o nich různé údaje, později tyto záhady začal sám luštit. Se svým tehdejším kolegou Michalem Brumlíkem si ověřovali zprávy o podivných úkazech, strašidelných jevech na hradech a zámcích i o tehdy pečlivě utajovaných případech poltergeistů. Veřejnosti se stal známý svými přednáškami a audiovizuálními pořady z cyklu Krásné záhady naší planety, se kterými společně s Brumlíkem projezdili v letech 1980 až 1990 celou republiku a probouzeli tak zájem veřejnosti o oblast dosud nevyřešených záhad. Po převratu v roce 1989 s nástupem svobody začal organizovat expedice do nejrůznějších končin světa, kde se se svými kolegy pokoušeli mnohé záhady vyluštit.

Oblast jeho zájmu byla široká, od kryptozoologie přes archeoastronautiku, historické záhady až po parapsychologii a okultismus. V letech 1998 až 2000 pracoval v televizi Prima jako odborný poradce seriálu Záhady a mystéria. Byl předsedou redakční rady záhadologického časopisu Fantastická fakta (1998 – 2002).

Ivan Mackerle byl nezávislý badatel a publicista na volné noze v oblasti záhad a forteanských i paranormálních jevů. O svých výzkumech napsal několik knih a psal pro mnoho nejrůznějších českých časopisů. Některé své články publikoval i v prestižním americkém časopise, věnovaném záhadám Fate a v podobném anglickém časopise Fortean Times. Kromě záhad byly jeho velkým koníčkem terénní automobily, především "vodník" - obojživelný Volkswagen 166 - KdF z 2. světové války.

Ing. Ivan Mackerle zemřel nečekaně 3. 1. 2013 ve věku nedožitých 71 let. (zdroj životopisu: http://www.mackerle.cz)

Ocenění