Iva Mojžišová životopis

slovenská, 1939 - 2014

Životopis

* 4. dubna 1939, + 26. ledna 2014 v Bratislavě
Pochází z Bratislavy (1939) z rodiny slovenského lékaře a česko-ruské historičky lékařství.
V rodném městě, z nějž se nikdy na delší dobu nevzdálila, vystudovala dějiny umění a historii na Komenského univerzitě. Studium dokončila roku 1961, právě tehdy, kdy doc. PhDr. Alžbětu Güntherovou, vedoucí katedry, z ideologických důvodů propustili z univerzity.
Touha mladé absolventky učit nebo pokračovat v univerzitní dráze se nesplnila z trochu podobných důvodů. Odmítla se zúčastnit promoce bez akademické hodnosti; netušila, že tato tvrdohlavost jí vydrží do sedmdesáti let, kdy se rozhodla doktorát přece jen získat.
První vážnější setkání Mojžišové s uměním vedlo přes scénografii, tanec (Bauhaus), euroamerickou a československou modernu a avantgardu (Škola uměleckých řemesel v Bratislavě). Později pracovala ve Slovenské akademii věd. Když se však v důsledku sovětské okupace situace změnila, našla východisko v práci na heslech pro akademickou encyklopedii a výzkumu nově objevených návrhů starých divadelních dekorací v Dolním Kubíně.
S příchodem demokracie se pokusila vrátit k opuštěným tématům, dále psala články, eseje, knížky a připravovala výstavy. Ani dlouholetá těžká nemoc ji nepřinutila vzdát se své práce a ustavičně dokazovat, že „změny a tlaky světa je možné zvládnout beze změny postoje a víry v hodnoty“.
Závěr života věnovala zpracování knihy Škola moderného umenia (Bratislavská ŠUR 1928 – 1939), která byla na Slovensku oceněna jako kniha roku 2013.
Byla odměněna řadou cen, k těm nejvýznamnějším patří hodnost Doctor honoris causa
(2009), udělaná Vysokou školou výtvarných umění v Bratislavě, Cena Dominika Tatarky
(2011) a Cena Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 (2011). (zdroj životopisu: http://www.vize.cz/download/laureat-Iva-Mojzisova-cz-zivotop)

Ocenění