Ingeborg Fialová-Fürstová životopis

česká, 1961

Životopis

Profesorka Ingeborg Fialová-Fürstová se narodila 17.11.1961. Po maturitě se nejprve snažila studovat v Praze, ale vzhledem k dobovým okolnostem to nebylo možné. V roce 1981 tak začala studovat v Olomouci germanistiku a bohemistiku. V dalším studiu na univerzitě jí bylo pro politickou nespolehlivost zabráněno. V roce 1987 emigrovala do Spolkové republiky Německo a začala pracovat na univerzitě v Saarbrückenu, kde pracovala zejména v centru pro výzkum díla Roberta Musila. Získat tuto práci ji pomohly i historické okolnosti, jelikož její prastrýc Bruno Fürst finančně podporoval Roberta Musila. Mimo Saarbrücken pracovala jako hostující profesorka i v Klagenfurtu.
Po sametové revoluci se vrátila v roce 1992 na Katedru germanistiky Univerzity Palackého v Olomouci, kde dodnes pracuje. V roce 1994 promovala, habilitovala v roce 1998 a v roce 2003 byla jmenovaná profesorkou.
Po celou dobu stojí v centru jejího zájmu německá literatura a zasloužila se s Lucy Topoľskou, Ludvíkem Václavkem a Jörgem Krappmannem o založení Centra pro výzkum německé moravské literatury. V roce 2004 zakládala rovněž Centrum judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových. Mezi lety 1997–2011 vedla katedru germanistiky. V roce 2018 byla zvolena do Rakouské akademie věd. (zdroj životopisu: https://cenamesta.cz/laureati/...)

Ocenění