Ilona Fišerová životopis

česká, 1977

Životopis

Své první příběhy začala Ilona psát už na prvním stupni základní školy - všechny jen tzv. do šuplíku - a podle jejích slov se vždy podobaly něčemu, co už bylo napsáno. Nevzdávala to a pro sebe psala příběhy a pohádky i nadále, což je pravděpodobně jeden z důvodů, proč její díla nyní sklízejí převážně pozitivní hodnocení.
Když se jí narodily děti, začala pro ně - podobně jako například John Flanagan (autor knižní série Hraničářův učeň) - vymýšlet vlastní pohádky. Ty na základě povzbuzování přátel zaslala do několika nakladatelství a nakonec skončila u Českého rozhlasu. Tam jí v pořadu Hajaja v roce 2007 vyšel první "rozhlasový večerníček" jménem Kovářské pohádky. Namluvil ho Josef Frej.
Autorka spolupracovala s Českým rozhlasem i nadále, v roce 2009 jí vyšel další rozhlasový seriál pro děti, Dar ze ZOO. Hlas mu propůjčil Lukáš Hlavica.
Za zatím asi největší literární úspěch paní Fišerové se dá považovat vítězství v literární soutěži nakladatelství Albatros z roku 2013. Soutěž na téma Dobrodružství dětí v 21. století vyhrála se svou knižní prvotinou Na orlích křídlech a nechala tak za sebou 67 rukopisů, které toho roku byly do soutěže poslány. Knížka byla s úspěchem přeložena do slovinštiny.
Ke konci roku 2015 vyšel autorce Dar ze ZOO v knižní podobě pod názvem Pejsek Dar - Záhada v ZOO. Vydalo ho nakladatelství Fragment.

V současné době žije Ilona Fišerová nedaleko Hradce Králové s manželem a dvěma dětmi a ve svém volném čase se věnuje psaní dalších knížek.

Ocenění