Henry Bird životopis

anglická, 1830 - 1908

Životopis

Henry Edward Bird (14. července 1830, Portsea, Hampshire – 11. dubna 1908, Londýn) byl anglický šachový mistr a historik.

Bird, civilním povoláním účetní,[1] působil na šachové scéně více než padesát let. Již v devatenácti letech (roku 1849) se zúčastnil uzavřeného turnaje dvanácti členů šachového klubu londýnské kavárny Divan, (prohrál však již v prvním kole s Georgem Webbem Medleym 1:2) a v jedenadvaceti letech se zúčastnil prvního mezinárodního turnaje v Londýně roku 1851, kde však prohrál také již v prvním kole s Bernhardem Horwitzem 1:2 (=1).

Přestože Bird patřil k poměrně silným hráčům, nikdy nedosáhl výraznějšího úspěchu kromě roku 1879, kdy vyhrál miniturnaj čtyř hráčů v Londýně se 2 body před Josephem Henrym Blackburnem, Jamesem Masonem (oba 1,5 bodu) a Georgem Alcockem MacDonnellem (1 bod).

V oblasti šachové teorie zavedl Bird zahájení 1. f4, známé jako Birdova hra. Je rovněž autorem Birdovy obrany ve španělské hře 3. ... Jd4, která je dnes mnohými považována za strategicky méněcennou.

Roku 1874 vytvořil Bird na desce 10×8 vlastní variantu šachu podobnou variantě Pietra Carrery (jde o předchůdce Capablancových šachů). Na rozdíl od Carrey umístil exokámen spojující pohyb jezdce a střelce na sloupec d a figuru spojující pohyb jezdce a věže a na sloupec g.

Bird napsal rovněž celou řadu šachových knih a příruček (např. Chess for Beginners, Chess Masterpieces, Chess Openings a Modern Chess), z nichž nejznámější je Chess History and Reminiscences (1893) věnovaná dějinám šachu. (zdroj životopisu: Wikipedie)

Ocenění

Henry Bird - knihy

2017  %Mistrovské perly

Žánry autora

Literatura naučná Hobby Sport

Štítky z knih

šachy šachové partie

Bird je 0x v oblíbených.