Harumi Yamada životopis

japonská, 1956 - 2021

Životopis

Do České republiky se přistěhovala v roce 1996, kdy začala jako dobrovolnice pracovat v Česko-japonské společnosti. Podílela se na vzniku kurzů japonštiny, kaligrafie a tušové malby pro veřejnost. Pro studenty kaligrafie se také zasloužila o vydání jedinečné české Učebnice japonské kaligrafie. Během svého pobytu v Praze postupně působila jako lektorka japonského jazyka také na několika gymnáziích či na Ústavu Dálného Východu Univerzity Karlovy. Díky jejímu úsilí vznikly příručky a učebnice japonštiny v češtině, čímž se studium tohoto jazyka stalo dostupné i pro ty, kteří nevládnou angličtinou či jiným světovým jazykem.
V průběhu svého působení uspořádala přednášky na rozličná témata japonského umění, vedla workshopy zaměřené na výrobu japonského papíru waši či techniku podlepování obrázků urauči. Kurzy kaligrafie zprostředkovala též zájemcům v Brně, Plzni a Bratislavě. Založila a vedla sekci při Česko-japonské společnosti Manganime, pravidelně vedla dílny pro děti a při speciálních programech pro školy přibližovala japonskou kulturu i společnost.
V posledních letech navázala též spolupráci s chráněnou dílnou Lemniskáta, z jejichž spolupráce vznikly řady produktů Suiko (voda) a Aiko (láska).
Byla zdrojem vědomostí, kontaktů i vzpomínek, kdykoli ochotná pomoci. (zdroj životopisu: Česko-japonská společnost)

Ocenění