Harry Bloom životopis

jihoafrická, 1913 - 1981

Životopis

Harry Saul Bloom (1. ledna 1913 - 28. července 1981) byl jihoafrický novinář a spisovatel. Narodil se v židovské rodině v Jihoafrické republice. Vystudoval univerzitu ve Witwatersrand a poté se stal advokátem v Johannesburgu. V roce 1940 se oženil s s Beryl Cynthií Gordonovou (matkou současného známého herce Orlanda Blooma) a odstěhovali se do Londýna. Během druhé světové války byl válečným korespondentem pod pseudonymem Walter Storm. Následně rodina žila střídavě v Jihoafrické republice a v Velké Británii. Několik let po válce strávili také v Československu.

Bloomův první román Epizoda v Transvaalu byl publikován v roce 1956. Jihoafrická vláda ho zakázala za to, že ohrožoval bezpečnost apartheidu. Kniha získala British Authors' Club Prize, ale Bloom nedostal povolení si jí v Londýně převzít. Bloom pracoval s Nelsonem Mandelem v Johannesburgu v padesátých letech dvacátého století. Během mimořádného stavu, který následoval po masakru v Sharpeville v roce 1960, byl zadržen na čtyřicet pět dní bez obvinění nebo soudu. Během svého zadržení začal pracovat na svém druhém románu Whittaker's Wife (1962).

V roce 1963 Bloom z politických důvodů opustil Jihoafrickou republiku. Jeho žena Beryl a děti Stephen a Susan zůstaly v Jižní Africe. Žil v Anglii, v roce 1967 byl jmenován vysokoškolským právníkem na univerzitě v Kentu a podruhé se oženil. Pracoval mj. se Světovou organizací duševního vlastnictví (WIPO), jednou ze specializovaných agentur Spojených národů, která vznikla v roce 1967 "na podporu tvůrčí činnosti a na podporu ochrany duševního vlastnictví na celém světě".

Zemřel 28. července 1981 ve Velké Británii. (zdroj životopisu: https://en.wikipedia.org/wiki/Harry_Bloom)

Ocenění