Hans Watzlik životopis

1879 - 1948

Životopis

Životní příběh Hanse Watzlika se započal 16. prosince 1879 na jihovýchodě Šumavy v Dolním Dvořišti, kde se narodil v rodině místního poštmistra. Jeho otec byl později přeložen do Horních Rakous, ale pak zpět do Českých Budějovic, takže své vzdělání Hans Watzlik završil na učitelském ústavu v Budějovicích a v Praze. Pak nastoupil na různá místa na severozápadní Šumavě. Trvalým domovem se mu stalo Nýrsko, kde do roku 1924 učil na chlapecké škole. Poté nastoupil dráhu spisovatele na "volné noze".

Ve své době patřil k oceňovaným autorům. Jeho literární práce čerpá z tradice německého romantismu, života obyvatel Šumavy i jejich slovesnosti. Některé jeho práce byly přeloženy do češtiny. Jde například o soubor povídek Tři prózy a román Jiřina. Za román Der Pfarrer von Dornloh (Farář z Dornlohu) dostal Watzlik v roce 1931 Československou státní cenu za německy psanou literaturu. Za své vlastivědné práce shromáždil řadu lidových pohádek a pověstí. Část z nich se stala základem knihy Příběhy ze staré Šumavy, která se dočkala dokonce dvou vydání (1974 a 1995). Pod titulem je uveden jako autor Antonín Rausch, který je spíš jen překladatelem a nikoliv autorem v plném slova smyslu. Podobně v roce 1997 vydaná Watzlikova kniha Stizl, skřet Šumavský je na obalu bez uvedení autora.

Watzlik podléhal během 30. let stále více nacistické ideologii, což se projevovalo i v jeho umělecké tvorbě. Tato osudová volba vynesla básníku po pádu nacismu trest. Krátce po ukončení II. světové války byl zatčen a rok vězněn v Klatovech. Jelikož se osobně neangažoval v nacistickém teroru, vyhnul se tvrdším trestům, s kterými se v této pohnuté době nešetřilo. Přesto ho ale neminul smutný osud naprosté většiny původních obyvatel Šumavy. V srpnu 1946 byl nucen odejít ze svého milovaného domova a 24. listopadu 1948 zemřel v Tremmelhausenu u Regensburgu.

Ocenění (1)

1931 - Státní cena za literaturu (za německy psaný román Der Pfarrer von Dornloh)

Hans Watzlik - knihy

1936  0%Jiřina
1997  83%Stilzel, skřet šumavský
1944  60%Weberova romantická cesta
1930  0%Tři prosy

Žánry autora

Literatura světová Povídky Romány Literatura česká Dívčí romány

Štítky z knih

Watzlik je 2x v oblíbených.