Gustav Oplustil životopis

česká, 1926 - 2022

Životopis

Gustav Oplustil, rodák z Hranic na Moravě, se narodil 2.srpna 1926 jako prvorozený syn knihařského mistra ve Vojenské akademii Gustava Oplustila a jeho manželky Štěpánky. V dětsví ministroval v kostele Stětí svatého Jana Křtitele.

V roce 1945 se vyučil řemeslu \"lazebníka\". Od roku 1942 začal vystupovat v Beskydském divadle v Hranicích a po složení hereckých zkoušek se stal profesionálním hercem. Poté, co na různých místech působil jako herec, režisér či dramaturg estrádních pořadů, nastoupil v roce 1963 jako dramaturg do Československé televize,redakce zábavních pořadů.

Podle vlastních zážitků napsal scénář k filmům DVA MUŽI HLÁSÍ PŘÍCHOD (1970-režie Václav Vorlíček) a TO BYLA SVATBA, STRÝČKU !(1976-režie Zdeněk Podskalský). Mezi filmové scénáře na kterých pracoval patří příběhy ALFONSE KARÁSKA, KAM SLUNCE NECHODÍ, CTNÁ PANÍ LUCIE, SILVESTR SVOBODNÉHO MLÁDENCE, VELKÁ SÁZKA O MALÉ PIVO, REVUE ZA ŚEST KORUN, NÁMLUVY KOMTESY GLADIOLY, ACH,TAVOJNA, UCTIVÁ POKLONA,PANE KHON, PRAŽSKÝ PÍSNIČKÁŘ.

Ze zábavných pořadů jsou to : BEJVÁVALO, DVACET MINUT S PÍSNIČKOU, AŽ ZMLKNOU TRANZISTORY, KABARET U ZVONEČKU, KABARET U DOBRÉ POHODY a řada dalších. Od roku 1999-2003 vytvářel Silvestry na televizi NOVA. Je také autorem úspěšného pořadu ÚSMĚVY.

K divadelní tvorbě se váže jeho práce pro Karlínské divadlo na muzikálu ZASNĚŽENÁ ROMANCE a SNY Z NOVÉHO YORKU. Pro děti vytvořil představení ČERNOUŚKOVA ZEMĚ, BÉĎÁČEK A OBR. Pro jiná divadla vytvořil HAŠKŮV PRAŽSKÝ DEKAMERON, KONEC TYRANA, KABARET ROKOKO. V současnosti jej můžeme vídávat na druhém programu ČT v pořadu TV BONSAI. (zdroj životopisu: CSFD.cz)

Ocenění

Gustav Oplustil - knihy

2009  95%Za humorem cestou necestou

Žánry autora

Literatura naučná Biografie a memoáry

Štítky z knih

Oplustil je 0x v oblíbených.