Guido Boggiani životopis

italská, 1861 - 1901

Životopis

Guido Boggiani (* 25. září 1861, Omegna, Novara – 1901, Paraguay) byl malíř krajin a fotograf indiánů Jižní Ameriky.
Vystudoval malířskou akademii di Brera v Miláně a poté se školil i u Filippa Carcapa. Brzy se stal významným představitelem lombardské naturalistické krajinomalby. Slibnou kariéru a společenský úspěch přerušil roku 1887 odjezdem do Jižní Ameriky. Krátce pobyl v Argentině, kde vytvořil několik rozměrných pláten. Začal obchodovat s kůžemi a při té příležitosti se dostal do vnitrozemí, kde se setkal s tamějšími domorodými kmeny. Tato zkušenost vzbudila jeho zájem o průzkum umění a zvyků obyvatel kmenů ve vnitrozemí. Při svém putování se dostal na území Paraguaye, Brazílie a Bolívie. Především ho zaujal kmen Čamakoko výrobou předmětů denní potřeby a kmen Kaďuveo, kde mohl obdivovat ornamenty, které si ženy malovaly po vlastním těle.

Do Itálie se vrátil roku 1893, přivezl si svá malířská díla a rozsáhlou etnografickou sbírku. Kromě řady přednášek své znalosti shrnul ve dvou knihách Čamakokové a Kaďuveové. Po celou dobu se systematicky teoreticky připravoval na návrat do Jižní Ameriky.

V červenci 1896 se znovu vydal do Paraguaye, tentokrát si sebou vzal fotoaparát. V letech 1896–1901 vytvořil pravděpodobně 415 snímků na skleněné želatinové desky. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org)

Ocenění

Guido Boggiani - knihy

1997  0%Fotograf. Fotografo. Fotógrafo. Photographer

Žánry autora

Literatura naučná Obrazové publikace

Štítky z knih

Boggiani je 0x v oblíbených.