Giovanni Sartori životopis

italská, 1924 - 2017

Životopis

Giovanni Sartori (13. května 1924, Florencie - 4. dubna 2017, Florencie) byl italský politolog a filosof, teoretik demokracie zabývající se především komparativní politologií a bývalý profesor humanitních věd na Kolumbijské univerzitě v New Yorku (USA).

V roce 1946 získal postgraduální univerzitní titul Laurea (udělovaný v italském vzdělávacím systému) na Univerzitě ve Florencii, kde začal svou akademickou dráhu jako odborný asistent historie. V letech 1969-72 byl děkanem nově zřízené Fakulty politologie. Následně (1979-1994) působil ve Spojených státech na Kolumbijské univerzitě v New Yorku jako profesor, poté se stal emeritním profesorem. Pravidelně přispíval do předních italských novin Corriere della Sera. Za svou vědeckou činnost obdržel španělskou Cenu prince Asturie (Premio Príncipe de Asturias).

Jeho oblastí zájmu byly především teorie demokracie, stranické systémy a výzkum ústavního inženýrství. Uvedl jednu z nejrozšířenějších typologií politických stran. Je také zastáncem aplikace (přenesení) znalostí získaných v politologii do reálného fungování politických institucí, aby se zlepšila jejich účinnost. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Sartori)

Ocenění