Frida Kahlo životopis

mexická, 1907 - 1954

Životopis

Frida Kahlo, vlastním jménem Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón (6.7.1907 – 13.7.1954) byla známá mexická malířka. Její styl tvorby se pohyboval od původně mexické kultury přes realismus, symbolismus až po surrealismus. Sama aktivně podporovala komunismus. Byla ženou mexického malíře Diega Rivery a milenkou komunistického revolucionáře Lva Trockého.

Od roku 1926, až do své smrti, vytvořila přes 200 překvapujících, často pohoršujících obrazů - převážně autoportrétů, které pouze odrážejí její rozbouřený život.

Měla 3 sestry. Narodila se na předměstí Mexika, Coyoacan, otci maďarsko-židovského původu a matce, která byla původu španělsko-mexického (indického). V dětství prodělala dětskou obrnu a v 15 letech nastoupila na Národní přípravnou školu v Mexiku.
O tři roky později měla autobusovou nehodu, při které se vážně zranila - zlomenina zad, klíční kosti, a žebra, rozdrcená pánev a rameno. Po celý rok byla připoutána k lůžku. Podstoupila více než 30 těžkých operací, a navzdory tomu celý zbytek svého života měla stále bolesti. Ve svých 47 letech nakonec bolestem a zraněním podlehla.

Během své rekonvalescence na lůžku začala malovat s oleji. Tyto obrázky, většinou její portréty a život, byly vědomě naivní, plné barev a vyrovnaných forem mexického lidového umění, které milovala.

Ve svých 21 letech se zamilovala do mexického nástěného malíře Diega Rivery. Líbil se jí jeho přístup k umění a politice, který byl shodný s jejím. Ačkoli byl o mnoho let starší než ona, v roce 1929 se vzali.
Jejich vztah musel překonat mnoho překážek, jako byly např. Diegovy neustálé nevěry, nátlaky jeho kariéry, rozvod a opět nový sňatek, a také její slabé zdraví. Cestovali spolu do Spojených států a Francie.

V roce 1938 měla svoji první výstavu obrazů v Julien Levy Gallery v New Yorku. Těšila se ze svých úspěchů, ale od roku 1940 začala její sláva upadat. Umírá 13. července 1954.

Po její smrti, v roce 1980, bylo zveřejněno mnoho jejích knih, které psala o své práci.
V roce 2002 o ní byl natočen biografický film v americko-mexické koprodukci nazvaný Frida, kde ji ztvárnila Salma Hayek. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Frida_Kahlo)

Ocenění