Ewa Przydryga životopis

polská

Životopis

Ewa Przydryga, polská spisovatelka, autorka návykových psychologických thrillerů, plných napětí a hutných rodinnými tajemstvími, románů ve stylu „domácího dramatu“.

Ewa Przydryga se narodila v Poznani. Od raného dětství ráda četla knihy, i když spisovatelskou dráhu neplánovala. Jako malá dívka měla sen objevit tajemství kosmu a vydat se na dráhu kosmonautky. Sen se však postupem času rozplynul, nakonec Ewa Przydryga vystudovala anglickou filologii a začala pracovat v učené profesi, vyzkoušela si práci učitelky a překladatelky anglického jazyka.

Novou etapu ve svém životě začala tím, že se přestěhovala do Gdyně, města, které si zamilovala, a hostila tam své přátele. Psát začala téměř náhodně, zpočátku to měl být jen odrazový můstek z každodenní rutiny, ale brzy se ukázalo, že Ewa Przydrga je psaním úplně pohlcená. S podporou svých blízkých dokončila a vydala svůj první román „Motýli a můry“. Debutový román vydaný v roce 2016 vypráví příběh mladé návrhářky Julie na prahu velké kariéry ve světě módy, pro kterou se najednou začínají ptát na tajemství minulosti.

Na další romány, jejichž děj byl umístěn do Gdyně, si čtenáři museli počkat tři roky. V roce 2019 vydala Ewa Przydryga román „Zatrutka“, je to příběh o zmizení Anny, bojující s poporodní depresí. Dalším titulem v autorově tvorbě byl překvapivý psychologický thriller „Blíž než si myslíš“, který vyšel v roce 2020. Krátce po něm, v témže roce, spisovatelka vydala román „Musela zemřít“ a její nejnovější román z roku 2021 nese název „Topieliska“.

Oblíbeným spisovatelem Ewy Przydrygy je Harlan Coben a dílo Emily Bronteové na ni udělalo velký dojem. Jak sama přiznává, vždy ji fascinoval člověk, jeho skrytá tajemství a zákoutí jeho osobnosti, která zůstávají pro ostatní neviditelná. To byl důvod, proč se rozhodla psát domácí dramatické psychologické thrillery. Její knihy jsou velmi oblíbené mezi čtenáři, kteří oceňují především výtvory hrdinů.

Ocenění

Ewa Przydryga - knihy

2023  64%Měla umřít
2022  59%Blíž, než myslíš

Žánry autora

Literatura světová Thrillery

Štítky z knih

polská literatura thrillery polské romány

Przydryga je 1x v oblíbených.