Eudora Welty životopis

americká, 1909 - 2001

Životopis

Eudora Welty se narodila v Jacksonu, Mississippi 13. dubna 1909, jako dcera Christiana Webb Welty (1879-1931) a Marie Chestina (Andrews) Weltyová (1883-1966). Vyrůstala s mladšími bratry Edwardem Jeffersonem a Walterem Andrewsem. Eudořina matka byla učitelkou. U Eudory se brzy vyvinula láska k četbě, posilována její matkou. Otec zase Eudoru inspiroval k lásce ke všem mechanickým věcem. Později používala technologii pro symboliku ve svých příbězích a také byla vášnivý fotograf, stejně jako její otec.
V období ukončení střední školy se Eudora s rodinou přestěhovala do domu na 1119 Pinehurst Street, kde bydlela až do své smrti. Pro rodinu ho navrhl Wyatt C. Hedrick (Welty\'s Tudor Revival style home), dům je nyní známý jako Eudora Welty House.
V období 1925-1927 Weltyová studovala na State College Mississippi pro ženy, pak přechází na University of Wisconsin, kde dokončuje studium anglické literatury. Na popud svého otce studovala reklamu na Kolumbijské univerzitě. Vzhledem k tomu, že absolvovala na vrcholu Velké hospodářské krize, se snažila najít práci v New Yorku. Brzy poté, co se vrátila v roce 1931 do Jacksonu, zemřel její otec na leukémii. Našla si práci v místní rozhlasové stanici a psala o Jacksonské společnosti pro noviny Tennessee
V roce 1935 začala pracovat pro Works Progress Administration . Jako reklamní agent sbírala příběhy, vedla rozhovory a fotila každodenní života v Mississippi. Bylo to zde, kde poznala jižní život a lidské vztahy, které později používala ve svých povídkách. Během této doby také pořádala setkání ve svém domě s kolegy spisovateli a přáteli
- tvořili skupinu, kterou nazývala Noční Blooming Cereus klub. O tři roky později opustila svou práci, aby se stala spisovatelkou na plný úvazek.
V roce 1936 vydala \"Smrt obchodního cestujícího\" v literárním časopise Manuscript, potom vydávala své příběhy v několika dalších významných publikacích, včetně The New Yorker. Když napsala svou první knihu povídek A Curtain of Green, upevnila své místo jako vlivný jižní spisovatel. Její úspěch jí pomohl získat místo mezi pracovníky The New York Times Book Review, stejně jako Guggenheim Fellowship grant, který jí umožnil cestovat do Francie, Anglie, Irska a Německa. V roce 1960 se vrátila opět domů do Jacksonu, aby pečovala o svou matku.
Dál pokračovala v psaní a v roce 1973 získala Pulitzer cenu pro beletrii za román Optimistova dcera.
Až do své smrti 23. července 2001 žila ve svém rodinném domě v Jacksonu a je pohřbena na místním hřbitově. Na jejím náhrobku je citát z Optimistovy dcery. (zdroj životopisu: http://en.wikipedia.org/wiki/Eudora_Welty)

Ocenění (6)

2000 - America Award in Literature
1991 - National Book Award (Medal for Distinguished Contribution)
1985 - Edgar Allan Poe Awards (Raven Award)
1984 - Common Wealth Award (Literature)
1973 - Pulitzerova cena (Beletrie) - kniha Optimistova dcera
1972 - American Academy of Arts and Letters Gold Medals (Novel)