Ervín Černý-Křetínský životopis

česká, 1913 - 2001

Životopis

Univerzitní profesor MUDr. Ervín Černý-Křetínský, DrSc. se narodil roku 1913 v Podomí. Od 12 let žil na Těšínsku, kde v roce 1933 maturoval. Obor lékařství studoval v Brně. V listopadu 1939 byl zatčen gestapem, krátce vězněn na Špilberku a tři roky v koncentračním táboře v Sachsenhausen-Oranienburg.

Jako lékař působil na ušní a krční klinice v Brně, v Hradci Králové a v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. V roce Ervín Černý Křetínský1951 dosáhl hodnosti docenta a v roce 1965 hodnosti řádného profesora otolaryngologie na Karlově univerzitě v Praze.

Profesor Ervín Černý byl neméně vědecky činný v oboru historické geografie. Prozkoumal přes 600 km2 Drahanské vrchoviny během 40 let a objevil 62 zaniklých středověkých osad včetně jejich, dnes lesem pokrytých, polností. V tomto oboru publikoval přes 70 vědeckých prací, z nichž je 6 knižních. Svému rodnému kraji věnoval sbírku epických básní Zelený barvínek.

V roce 1997 uvítal iniciativu několika občanů mikroregionu a spolu s nimi se stal zakládajícím členem občanského sdružení pro mimoškolní výchovu dětí a mládeže. Byl potěšen návrhem, aby neslo jméno Barvínek jako výraz úcty spoluobčanů k významnému rodákovi. Poté byli Barvínci panu profesorovi nápomocni například při obnově Studánky U Habrového stání, zajišťovali veškeré redakční práce Kroniky Podomí a výstavu o profesorově životě, jeho vědecké i umělecké tvorbě. Společně vydali publikaci Drahanskou vrchovinou a zhotovili na ni navazující stejnojmennou naučnou stezku. V posledních letech pomáhali profesorovi Černému např. i s archeologickým výzkumem zaniklých osad. Profesor Ervín Černý zemřel 30. července 2001 na následky tragické autonehody. (zdroj životopisu: http://www.rakoveckeudoli.cz/book/export/html/17)

Ocenění