Ernst Nolte životopis

německá, 1923 - 2016

Životopis

Ernst Nolte (11. ledna 1923, Witten - 18. srpna 2016, Berlín) byl německý historik a vysokoškolský pedagog. Ve svých knihách se zabýval především tematikou totalitních režimů dvacátého století.
Jeho nejvýznamnějším dílem je kniha Fašismus ve své epoše, ve které se zabývá italským korporativním fašismem, německým národním socialismem a integrálním nacionalismem Francouzské akce. Všechny tyto směry, které jinak považuje za navzájem se dosti lišící, označuje za druh vzpoury proti modernitě.
Druhou světovou válku a všechny její násilnosti nepovažuje oproti jiným válkám a genocidám, které ji předcházely či které po ní následovaly, za nikterak výjimečnou. Ernst Nolte také často ve svých dílech srovnává ideologii a praxi nacistiského Německa a komunistického Sovětského svazu a shledává je v mnohém jako podobné.
Ernst Nolte vyučoval na Svobodné univerzitě Berlín.
Mezi jeho další zásadní práce patří Fašizmus a komunizmus (spoluautor Francois Furet; Bratislava, 2001) nebo Marxismus und Industrielle Revolution (Stuttgart, 1983). (zdroj životopisu: wikipedia (cs))

Ocenění