Eric Eliot Knight životopis

americká, 1965

Životopis

Americký autor fantastiky, narozen 7. 3. 1965 v La Crosse ve státu Wisconsin. Vyrůstal v Stillwateru ve státu Minnesota, ale dnes bydlí již v Oak Park ve státu Illinois. Není bez zajímavosti, že jeho rodina pochází z Čech, děda byl kameníkem působícím poblíž Prahy. Publikuje pod dívčím jménem matky, ale jeho občanské jméno i přes svou amerikanizaci nezapře český původ. Dnešní znění jména považuje za soukromé, to původní však znělo Fryš, i když prý většina rodiny nesla předtím příjmení Kráva. Podle rodinné legendy došlo ke změně v okamžiku, kdy jeden z příbuzných přijímal kněžství a představa, že bude oslovován otec Kráva se mu příliš nezamlouvala. Knight dokončil v roce 1987 hned dvojité bakalářské studium humanitních věd se zaměřením na historii a politiku a také na mezinárodní vztahy. Vystřídal mnoho různých zaměstnání, pracoval např. jako svatební fotograf, kuchař a vedoucí prodejny McDonald's, po studiu softwarového programování také jako webový vývojář, dnes je spisovatelem z povolání.

Děj románové série Vampire Earth: Way of the Wolf (2003), Choice of the Cat (2004), Tales of the Thunderbolt (2005), Valentine‚s Ri­sing (2005), Valentine‘s E­xile (2006), Valentine's Re­solve (2007) a Fall with Honor (2008) začíná na Zemi v roce 2022, kdy planetu ovládají Kuriané, zlovolná mimozemská rasa, která využívá lidstvo jako zdroj životní aury propůjčující nesmrtelnost. Část lidstva se již vzdala naděje demoralizovaná krutostí vládců, lidskými zaprodanci a udavači. Hnutí odporu však není nečinné a neustále hledá dobrovolníky. Jedním z nich je i David Valentine, pevně rozhodnutý porazit Kuriany a zachránit lidstvo před agresory i před jeho vlastní slabostí a zbabělostí. Série zaznamenala okamžitý úspěch, jak komerční tak i ze strany kritiky, čehož je mimo jiné důkazem i Cena Comptona Crooka pro nejlepší románový debut pro první díl. Ve stejném prostředí se odehrává jedna z mála autorových kratších prací, debutová Beyond Camp Six (2002).

Autorovu druhou sérii tvoří pod společným názvem Age of Fire romány Dragon Champion (2005), Dragon Avenger (2006), Dragon Outcast (2007) a Dragon Strike (2008). Už podle názvu jde o fantasy ze světa, v němž žijí draci. Jejich rod se však blíží k vyhynutí a jednou z posledních nadějí je čtveřice dračích sourozenců žijících v doposud bezpečném jeskynním úkrytu hluboko v horách. Každý z románů je příběhem jednoho ze čtveřice dráčků na cestě za záchranou rodu. Známou počítačovou postavu oživil v románu Lara Croft – Tomb Raider: The Lost Cult (2004).

E. E. Knight je spisovatelem, jenž ve své tvorbě poskytuje kvalitní zábavu, v níž se čtivost nepodvoluje plytkému ději, jeho literární kariéra je tak podle všeho zajištěna a jistě se od něj dočkáme celé řady skvělých příběhů. (zdroj životopisu: Martin Šust, vyňato z knihy Vlk)

Ocenění

Eric Eliot Knight - knihy

2011  85%Exil
2008  80%Vlk
2009  81%Kočka
2010  81%Hromoklín
2012  76%Pátrání
2011  84%Povstání

Žánry autora

Literatura světová Romány Sci-fi

Štítky z knih

boj o přežití mimozemšťané postapokalyptické romány

Knight je 11x v oblíbených.