Elizabeth Wein životopis

americká, 1964

Životopis

Elizabeth se narodila v New Yorku, roku 1964. Když jí byly tři roky odstěhovala se s rodiči do Anglie, a tady také začala chodit do školy. Její otec Norman Wein, který téměř celý život pracoval v New Yorském představenstvu pro vzdělávání, byl poslán do Anglie, kde vedl učitelský kurz, do nynější Manchesterské metropolitní univerzity, kde pomáhal organizovat hlavní učební program. Když bylo Elizabeth šest let, byl Norman poslán na Univerzitu West Indies na Jamajce. Zde po tři roky pracoval na stejné pozici jako v Británii. Elizabeth žila na Jamajce v letech 1970-1973. Elizabeth milovala Jamajku a jako malá dokázala mluvit místním nářečím. Právě zde se naučila číst a později i psát. V sedmi letech, společně s přítelkyní dokončila "knihu" nazvanou "Skrytý poklad" jako tajuplnou sérii o Hardyho hoších.

Po rozvodu rodičů, Elizabeth a její mladší sourozenci odešli zpět od USA s jejich matkou Carol Flockenovou, konkrétně do Harrisburgu k prarodičům.
Když Carol zemřela při autonehodě v roce 1978, její rodiče si vzali všechny tři děti a vychovali je. V letech následujících pro smrti matky se součásti Elizabethina života staly knihy, především fantasy. Inspirována Tolkienem, Garnerem a Ursulou K. LeGuin, Elizabeth dokončila ve 14 letech svou epickou fantasy novelu "Slunečním a měsíčním svitem". Ve zpětném pohledu to bylo povětšinou otřesné, slovy dnešního čtenáře "nejhorší kniha, kterou jsem kdy četl", ale za to výborná praxe. V době kdy objevila Krále Artuše, v jejích 15 letech, začala pracovat na postavách a příběhu její první publikované novely "Zimní Princ".

Elizabeth odešla na Univerzitu Yale, rok strávila na studijní stáži v Anglii, a poté sedm let pracovala na své doktorské práci na Univerzitě Folklore v Pennsylvanii. Zde se naučila anglickému stylu zvonkohry a ve společenství také poznala budoucího manžela. Tim je angličan, v roce 1995 se s ním Elizabeth odstěhovala od Anglie, a poté do Skotska.

Byl to Timovo nadšení pro malá letadla, které inspirovalo Elizabeth naučit se létat. Tim získal letecký průkaz v roce 1993 a Elizabeth ten svůj o deset let později. Společně letěli z Kalamozoo ve Státech do New Hampshire, v Keni cestovali z Nairobi do Malindi, a také samozřejmě po celé jižní Anglii.

Nejvíce Elizabethiných leteckých zkušeností je z východního Skotska, kde nyní žije více než patnáct let. Téměř všechny své práce napsala právě ve Skotsku. Její osobní letecké zkušenosti inspirovali Elizabeth k psaní v novém směru. Krycí jméno Verity a "Rose unde Fire" jsou zasazeny do období druhé světové války, a hlavních rolích se představují ženské pilotky. Kniha "Černá holubice, bílá vrána" navazuje na letecké téma, ale přesouvá se do Ethiopie roku 1935, období Mussoliniho invaze.

Za Krycí jméno Verity "Rosed Under Fire" získala pozivitní kritické ohlasy, a kniha Krycí jméno Verity se stala Bestsellerem Young Adult v New York Times.

Elizabeth píše také povídky. Společně s Timem má dvě děti. (zdroj životopisu: http://www.elizabethwein.com/)

Ocenění (1)

2013 - Edgar Allan Poe Awards (Best Young Adult (Nejlepší kniha pro mládež)) - kniha Krycí jméno Verity