Diana Gabaldon životopis

americká, 1952

Životopis

Diana Gabaldon se narodila v Arizoně. Otec byl Američan mexického původu, matčiny kořeny sahaly do Anglie.
Doktorka Gabaldonová má tři akademické tituly, a to ze zoologie, mořské biologie a kvantitativní behaviorální ekologie, a než se začala věnovat psaní, byla dvanáct let profesorkou Arizonské na univerzitě se zaměřením na vědeckou výpočetní techniku. Napsala řadu vědeckých článků a učebnic, podílela se jako editorka na vzniku MacMillanovy encyklopedie počítačů. V roce 1984 založila vědecký čtvrtletník Science Software a překvapivě napsala také četné texty pro komiksy Walta Disneye.
S literaturou začala o čtyři roky později a rozhodla se pro historickou tématiku okořeněnou dávkou fantasy. Na začátku psala proto, aby si dokázala, že to zvládne, ale když výsledek ukázala známým, přesvědčili ji, že by svůj příběh měla publikovat. Debutovala knihou Cizinka, která se pak stala první částí velmi oblíbené série, jež má již devět svazků.
Sága Cizinka byla popsána magazínem Salon jako „nejchytřejší historický sci-fi dobrodružný a romantický příběh, jaký kdy napsala držitelka titulu Ph.D.“.

Se svým manželem Douglasem Watkinsem má tři děti, dnes již dospělé, a většinu času tráví ve Scottsdale v Arizoně. (zdroj životopisu: www.legie.info)

Ocenění (3)

2014 - Goodreads Choice Awards (Best Romance) - kniha Vepsáno krví vlastního srdce
2014 - World Fantasy Award (Anthology) - kniha Nebezpečné ženy
2009 - Goodreads Choice Awards (Best Romance) - kniha Paměť kostí