David Ignatius životopis

americká, 1950

Životopis

Významný americký novinář je odborníkem na blízkovýchodní oblast, jeho politické thrillery se proto vyznačují precizní autentičností. Není divu, že se jeho knihy dostaly i na filmová plátna...Ignatius je arménského původu a má předky z Turecka. Sám však už vyrůstal ve Washingtonu D.C. a v roce 1973 úspěšně absolvoval Harvard, kde přispíval do univerzitních novin. Po studiích pracoval 10 let ve Wall Street Journal, kde měl na starosti události kolem Senátu, CIA i ministerstva spravedlnosti. Poté se stal korespondentem z Blízkého východu, v roce 1985 obdržel ocenění za diplomatické zpravodajství.
Na to se přesunul do Washington Post, kde vystřídal řadu míst, byl editorem, asistentem hlavního redaktora pro obchodní zpravodajství, výkonným redaktorem pro Herald Tribune v Paříži, a dodnes je autorem pravidelných článků o politice a světovém dění. Jeho sloupky obdržely opět řadu cen.
Je členem Mezinárodního institutu strategických studií i Rady zahraničních vztahů. Je považován za takového odborníka, že mu byla svěřena role moderátora velmi výbušné diskuze na letošním Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.
V průběhu let si našel čas i na zúročení svých znalostí ve formě napínavých špionážních thrillerů, první kniha mu vyšla již v roce 1987. Letos vydal již sedmý strhující román z prostředí zpravodajských služeb, teroristů a islámského světa. Filmová práva na šestou knihu získal režisér Ridley Scott, který ji přejmenoval na Body of Lies a natočil s hvězdným obsazením. Agenta uprostřed Jordánska hraje Leonardo DiCaprio a jeho šéfa z CIA Russell Crowe. (Byla prodána filmová práva i k sedmé knize…)
Knižní předloha nyní poprvé vychází i v češtině…

Ocenění