Dajana Zápalková životopis

česká, 1962

Životopis

Rodačka z malé vesničky Pazderna pod Beskydami, která žije již více jak čtvrt století v Bašce-Hodoňovicích a od vystudování gymnázia ve Frýdku-Místku a Střední průmyslové školy chemické v Ostravě pracuje jako laborantka v pivovaru Radegast v Nošovicích.
Psaní, literatura a nyní i divadlo a moderování jsou jejím velkým koníčkem, kterému se věnuje naplno od roku 2005, kdy se stala členkou Literárního klubu Petra Bezruče. Jejím největším učitelem je bezpochyby předseda klubu Mgr. Miloslav Oliva, který ji přivedl na myšlenku psát verše a zkusit i prózu.
K jejím vydaným sbírkám patří: Pivní verše (2006), Ve znamení Blíženců (2008), Jak se ten svět (ne)mění (2008), Kytice růží (2009), Korálky žití (2009), próza Jó, život lázeňský (2007), Pivní story a jiné kuriozity (2008), almanachy vydané Literárním klubem Petra Bezruče - Vánoční zastavení a básnické prvotiny (2005), Všehochuť (2006).
Za poslední dva roky autorka napsala také více jak stovku novinových článků k významným událostem roku, k dění literárního klubu, kulturním a společenským akcem v regionu. Dokáže mistrně zachytit podstatu věci a podat informace široké veřejnosti. Spolupracuje s literárně dramatickou společností Místecká Viola.
V roce 2008 se stala kronikářkou obce Baška, kde se také podílí na kulturním životě v obci.
Významná je její spolupráce s bašským rodákem, kreslířem, malířem a karikaturistou Bedřichem Šimoňákem (*1941), který téměř všechny její sbírky ilustroval. (zdroj životopisu: LKPB)

Ocenění