Claudia Cardinale životopis

italská, 1939

Životopis

Claudia Cardinale, česky Claudia Cardinalová, označovaná někdy jednoduše CC (* 15. dubna 1939 La Goulette, rozená Claude Josephine Rose Cardinale) je italská herečka tuniského původu, jež hraje často ženy s italským temperamentem, ale sama se považuje za Afričanku. I když její předci pocházeli ze Sicílie, v jejich rodině v Tunisu se mluvilo pouze francouzsky a malá Claudia svým sicilským prarodičům příliš nerozuměla.

Claudia se narodila 15. dubna 1939 a jako dítě zažila 2. světovou válku v severní Africe. Má na ni nepříjemné vzpomínky především na to, že ve škole byla vnímána téměř jako nepřítel (díky svému italskému původu). Válka pro ni znamenala skrývání se ve sklepeních společně s rodiči a mladšími sourozenci (sestra a dva bratři) a časté stěhování.

Již jako živé dítě nebyla k přehlédnutí, díky fotogenickému vzhledu (ve svých devatenácti letech se stala Miss Tuniska proti své vůli: byla nejkrásnější v sále a tak ji vytáhli na pódium) si ji brzy našli filmaři, přestože Claudia nikdy herečkou být nechtěla. Jak později říkala, asi právě v tom bylo její kouzlo nestála o slávu a kariéru, na rozdíl od sestry Blanche, která milovala film a divadlo, ale kvůli Claudii se toho musela vzdát, agenti to nedovolili.

Nejen život Blanche a Claudii ovlivňovaly dodatky ve smlouvě s producentem Francem Cristaldim, se kterým Claudia více méně žila 15 let (spíše z nutnosti a způsobem ovládání producent-herečka). Přesně tak dlouho smlouva trvala a Claudia nesměla po tu dobu měnit způsob oblékání ani líčení a hlavně musela před novináři tajit existenci svého malého synka Patricka, kterého porodila v devatenácti letech po znásilnění a kterého její rodina vydávala za Claudiina sourozence. Počátkem šedesátých let novináři vypátrali pravdu a Cardinal byla tedy nucena přiznat skutečnost. Claudia se nikdy nevdala, ale již více než 25 let žije s otcem své dcery Claudii režisérem Pasqualem Squitierim. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Claudia_Cardinalová)

Ocenění

Claudia Cardinale - knihy

2006  84%Já, Claudia, ty, Claudie

Žánry autora

Literatura naučná Biografie a memoáry

Štítky z knih

Itálie herečky

Cardinale je 0x v oblíbených.