Christopher Clark životopis

australská, 1960

Životopis

Christoper Clark se narodil 14. března 1960 v australském Sydney. Po absolvování tamní univerzity získal doktorát na univerzitě Cambridge, kde v současnosti působí jako profesor historie.

Hlavním předmětem jeho zájmu jsou německé dějiny. K Německu má ostatně velmi blízko i po osobní stránce. Mezi lety 1985-87 absolvoval studijní pobyt na západoberlínské Freie Universität, hovoří plynně německy a oženil se s německou historičkou úmění Ninou Lübbren.

Clarkovy knižní publikace se zabývají dějinami Pruska, tamní náboženskou situací a je také autorem životopisu císaře Viléma II. Monografie "Prusko: Vzestup a pád železného království" (2006) se dočkala řady mezinárodních ocenění.

Zdaleka největšího mezinárodního uznání se však dočkala jeho nejnovější práce "Náměsíčníci. Jak Evropa v roce 1914 dospěla k válce" (2013), v níž přináší novou interpretaci příčin vypuknutí první světové války a poupravuje zažitý pohled na vinu jednotlivých zemí za rozpoutání konfliktu. Kniha se okamžitě po svém vydání stala mezinárodním bestsellerem. (zdroj životopisu: angl. verze Wikipedie)

Ocenění