Christa Schröder životopis

německá, 1908 - 1984

Životopis

Christa Schroeder (narozená Emilie Christine Schroeder, 19 března 1908 - 18. června 1984) byla jedna z osobních sekretářek nacistického diktátora Adolfa Hitlera.
Narodila se v městečku Hannoversch Münden a přestěhovala se do Nagold poté, co její rodiče zemřeli. Tam pracovala pro právníka v roce 1929 a 1930.
Poté co opustila Nagold a odstěhovala se do Mnichovam, tak byla zaměstnáná jako stenografka na vrchním velení SA. Zde potkala Hitlera na počátku roku 1933, kdy pokoušel získal místo říšského kancléře. Oblíbil si Schröderovou a v červnu 1933 ji zaměstnal.
Schröderová žila ve "Vlčím doupěti" blízko Rastenburgu, jednalo se o Hitlerovo vchrní vojenské velitelství pro východní frontu druhé světové války od roku 1941, a zde byla zaměstnána až do 20. listopadu 1944. Dne 20. dubna 1945, uprostřed zuřící války o Berlín, Schröderová, Johanna Volfová, Albert Bormann, admirál Karl-Jesko von Puttkamer, doktor Theodor Morell, doktor Hugo Blaschke, šest stenografistek a další se pokusili zorganizovat letecký Hitlerův útěk z Berlína do Obersalzbergu. Skupina letců na různých strojích tzv. "Letka pro vůdce" se pokousila o záchranů Hitlera za následující tři dny. Jedno z letadel úspěšně přistálo do Berlína, avšak Hitler odmítl město opustit.
Její kniha "Hitlerova sekretářka" sloužila jako důležitý zdroj informací pro studium období nacismu. (zdroj životopisu: www.wikipedia.com)

Ocenění