Bryan Houghton životopis

anglická, 1911 - 1992

Životopis

Bryan Hougton (1911-1992) byl anglický konvertita ke katolicismu, katolický kněz a spisovatel, jeden z předních představitelů umírněného britského a francouzského tradičního katolicismu.

V mládí konvertoval od anglikánství ke katolicismu, postudiích na Oxfrodu vystudoval bohoslovectví v Římě. Vysvěcen byl v roce 1940, poté působil jako farář v Sloughu a Bury St. Edmunds.

Na konci roku 1969 rezignoval na pozici faráře a požádal o odchod do předčasného důchodu, protože odmítal pokoncilní liturgické a pastorační reformy a v žádném případě nehodlal sloužit "modernizovanou" mši.

Dožil v jižní Francii, kde se věnoval zemědělství a psaní. Byl blízkým přítelem tradičního benediktinského klátera du Barroux a až do konce života sloužil s povolením biskupa tridentskou mši.

Ve svých dílech kritizuje nedostatky, zvrácenosti a úpadek moderní společnosti a modernistické církve a zabývá se katastrofou, kterou bylo koncilní a zejména pokoncilní šílenství pro víru a zbožné katolíky - laiky i kněze. (zdroj životopisu: Vlastní text)

Ocenění