Bruce Dickinson životopis

britská, 1958

Životopis

Paul Bruce Dickinson (* 7.8.1958) je zpěvák heavymetalové skupiny Iron Maiden, též skladatel, šermíř a pilot.

Do 6 let byl vychováván prarodiči v anglickém Worksopu, jeho rodiče se totiž vydali na cestu se svou psí show. Po studiu na internátní škole se vydal do Londýna na Queen Mary University a zahájil studium historie. Ne že by chtěl být historikem, ale byla to dobrá záminka, jak se od rodičů dostat a věnovat se muzice. A to se mu podařilo!

Do roku 1980 působil v kapele Samson, ale v roce 1981 se připojil k Iron Maiden. Jeho první nahrávka s Iron Maiden byla na albu The Number of the Beast z roku 1982. V roce 1993 kapelu opustil a věnoval se vlastní tvorbě, ale roku 1999 se vrátil zpět k Iron Maiden, kde působí dodnes.
Své první sólové album Tattooed Millionaire natočil v roce 1990 ještě když působil ve skupině Iron Maiden. Na albu také hrál kytarista Janick Gers, který později hrál v Iron Maiden. Další album Balls to Picasso vyšlo v roce 1994 a obsahovalo hit Tears of the Dragon.
Album Skunkworks z roku 1996, které produkoval Jack Endin, se u fanoušků nesetkalo s úspěchem. V roce 1997 se vrátil k heavy metalu albem Accident of Birth a zahájil tak spolupráci s kytaristou Royem Z a Adrianem Smithem, který stejně jako Bruce působil v kapele Iron Maiden. O rok později vyšlo další úspěšné album The Chemical Wedding, k němuž bylo v roce 1999 vydáno živé album Scream for Me Brazil.
Po nahrání dvou alb se skupinou Iron Maiden Bruce nahrál své další sólové album Tyranny of Souls, které vyšlo v květnu 2005, na kterém se však už nepodílel kytarista Adrian Smith.

Mimo hudební branži pracuje také jako pilot Boeingu 757, napsal dva romány a reprezentoval Anglii v šermu. Moderoval hudební pořad Bruce Dickinson Friday Rock Show na rozhlasové stanici BBC 6 Music.

V roce 2015 mu byla diagnostikována rakovina jazyka. Jelikož byl nádor podchycen v raném stadiu, byl úspěšně vyléčen.

V roce 2017 vydal svou autobiografii s názvem „What Does This Button Do?“ (česky „Co dělá tenhle knoflík?“, Cosmopolis, 2021).

V roce 2019 mu Sarajevo udělilo čestné občanství jako poděkování za to, že v roce 1994 odehrál se svou skupinou Skunkworks koncert v tehdy dlouhodobě obléháném městě. Událost se stala námětem dokumentárního filmu Scream For Me Sarajevo (2017). (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bruce_Dickinson)

Ocenění

Bruce Dickinson - knihy

2021  78%Co dělá tenhle knoflík?

Žánry autora

Literatura světová Biografie a memoáry Hudba a zpěv

Štítky z knih

hard rock, heavy metal

Dickinson je 0x v oblíbených.