Bratr Andrew životopis

nizozemská, 1928 - 2022

Životopis

Autor je známý jako bratr Andrew, pochází z Holandska a je zakladatelem organizace Open Doors, tedy "Otevřené dveře". Název má vyjadřovat jeho přesvědčení, že modlitba může otevřít jakékoliv dveře. Podle toho se odvážný bratr Andrew také choval. Jeho organizace pašovala Bible do komunistických zemí střední a východní Evropy včetně Československa - a později se zaměřila na samotné Rusko. Byly to miliony výtisků. Skutečný kousek se mu podařil v Číně, kam bylo za jedinou noc propašováno neuvěřitelných 232 tun Biblí.

Bratr Andrew se ani po pádu komunismu nezastavil. Dnes je mu skoro 80 let a momentálně se zaměřil na islám. Jeho organizace pomáhá pronásledovaným křesťanům ve čtyřech desítkách zemí. On osobně je stejně odvážný a provokativní jako kdykoliv předtím. Chystá novou knihu s názvem: "Tajní věřící" - a v ní klade křesťanům otázku: Už jste se dnes modlili za Usámu bin Ládina? Má jednoznačný postoj: Západ, a speciálně křesťané na Západě, se vydali špatnou cestou: místo toho, aby se pokusili získat islámské radikály, snaží se je porazit.

Pozoruhodná je jeho analýza teroristů. Bratr Andrew tvrdí, že mají zcela jasný plán. Jsou přesvědčeni o konci dějin, kdy islám dobude svět a bude mu vládnout. Fanaticky věří, že nebudou žádné hranice a žádní Židé, a za to jsou ochotni zemřít. Námitku, že Korán zakazuje sebevraždu, smetou ze stolu tvrzením, podle kterého je odpálení nálože na vlastním těle aktem zbožnosti.

Bratr Andrew se v duchu "otevřených dveří" dostal na různá setkání islamistů z Hamasu či Talibanu. Na největším z nich bylo 400 mužů. Otevřeně jim vykládá o své víře a tvrdí, že mají velkou úctu k Bibli. Západním křesťanům vzkazuje: vydali jste se špatnou cestou. Můžete získat Taliban a můžete získat Hizballáh, ale jedině zbraněmi, které svým následovníkům svěřil Kristus.

Je tento postoj naivní, nebo naopak realistický? Těžko říct. Jisté je, že boj proti terorismu není jen zápasem zbraní, ale především zápasem myšlenek. A jisté je, že podobní lidé, jako bratr Andrew, už párkrát změnili dějiny. (zdroj životopisu: http://www.rozhlas.cz/)

Ocenění