Bertran de Born životopis

francouzská, 1140 - 1215

Životopis

Bertran de Born (čtyřicátá léta 12. století – kolem roku 1215) byl francouzský rytíř a jeden z největších okcitánských trubadúrů 12. století.

Bertrand de Born trávil své dětství pravděpodobně na hradě Hautefort, který zdědil společně se svým bratrem v tzv. nedílu, pro neshody bratra z rodného hradu vyhnal.

Bertrand pravděpodobně byl návštěvníkem Eleonory Akvitánské v Poitou, kastilského dvora Alfonse VIII. či toulouského hraběte Raimonda. Zúčastnil se povstání Jindřicha Mladíka proti "starému" králi Jindřichovi a byl po jeho boku až do samého konce.

Po Jindřichově smrti roku 1183 se zchudlý Bertrand dal na dráhu zemského škůdce a lapky. Král Jindřich II. se vojenského tažení nezúčastnil, předal velení svému mladšímu synovi Richardovi Lví srdce. Richard dobyl Bernardův hrad Hautefort poté jej srovnal se zemí. Trubadúra nechal předvést před krále Jindřicha a ten mu nakonec pro synovu náklonnost odpustil, vrátil mu zabavené statky a ještě přidal nějaké to stříbro na vrch. Bertrand pak vstoupil do služeb Richarda Lví srdce, kde se však dlouho neohřál a pokračoval dál do služeb saské vévodkyně Matyldy na dvůr Jindřicha Lva. Tam se mu zrovna nelíbilo, složil sice obdivné písně na stárnoucí Matyldu, ale postrádal půvab jižanského způsobu života a po čase byl možná ze dvora i vykázán. Vrátil se opět k Richardovi a pokačoval v psaní štvavých veršíků. Křížové výpravy se však nezúčastnil a zemřel mnoho let po Richardovi v cisterciáckém klášteře Dalon v jižní Francii.

Složil osm milostných písní o netělesné lásce k dámě a především byl mistrem satirických písní, které si braly na mušku aktuální události své doby. Dante Alighieri o něm napsal, že zpíval o válkách. Neměl rád kupce a lichváře, své nenávisti dal nejednou průchod ve svých skladbách.

Bertrandovo dílo se skládá z 67 prací, 36 sborů, které přidal do rukopisů a 11 dalších jemu připisovaných skladeb a několik melodií se zachovalo do současnosti. (zdroj životopisu: Wikipedie)

Ocenění

Bertran de Born - knihy

2002  93%Přátelé, přiléhavý složím vers
2004  97%Srdce ve mně sténá

Žánry autora

Literatura světová Poezie

Štítky z knih

trubadúři

Born je 0x v oblíbených.