Arthur Douglas Howden Smith životopis

americká, 1887 - 1945

Životopis

Artur Howden Smith byl americký historik a novelista.

Narodil se v New Yorku.
Jeho první tvorba měla formu přispívání do pulp magazínu - tedy levných časopisů s fiktivními příběhy všeho druhu, které v USA vycházely zejména v první polovině minulého století. První své články psal zejména pro časopis "Adventure" (česky "Dobrodružství"). Pro tento magazín psal Smith zejména dobrodružné historky s námořní tematikou, ve kterých byl hlavní postavou kapitán McCounaghy.
Dalším jeho počinem byly podobná dobrodružně-historická vyprávění o vikingovi jménem Swain, žijícím na středověkých Orknejích, na smrt znepřáteleným s čarodějnicí Frakork a jejím Olvirem Rostou. Smith tento příběh založil na staré orknejské pověsti.

Možná nejslavnějším Smithovým počinem byla sága o Šedé panně (Grey Maiden). Tyto příběhy se odvíjejí od legendy o prokletém meči, vyrobeném za vlády faraona Tutmose III, ježto se čas odčasu vynořuje na světlo v jistých epochách světových dějin.

Dalším jeho dílem je "The Doom Trail" (1921) a následný "Beyond the Sunset" - příběhy Harryho Ormeroda. Tento příběh se odehrává v 18. století, kdy mladý Ormerod emigroval z Anglie a nyní působí na samých hranicích kolonizované Severní Ameriky, v zemi indiánů Irokézů, kde zuří boj o kontrolu obchodu s kozešinami z francouzské Kanady.

Rodu Ormerodů zůstává Smith věrný i v dalších svých dílech. Prvním je "Porto Bello Gold" (v českém překladu jako "Zlato kapitána Flinta") (1924). Toto dílo bylo napsáno na povolení autora "Ostrova pokladů" - Roberta Louise Stevensona, jeho příběh totiž dílu Ostrova pokladů předchází a vysvětluje původ pokladu, o který se poté ve známější Stevensonově knize jedná. Hlavní roli zde zaujímá syn Harryho Ormeroda - Robert, spolu s tak slavnými piráty, jakými jsou kapitán Flint, Dlouhý John Silver, či Billy Bones. Je zde také patrná provázanost z předchozími díly, a to různými narážkami a vzpomínkami na Harryho mládí.
Sága rodiny Ormerodů dále pokračuje ještě v knize "The Manifest Destiny", kde se pravnuk Roberta Ormeroda účastní expedice dobrodruha Williama Walkera.

Smith také napsal několik knih o americké historii, například biografii Cornelia Vanderbilta, úspěšného podnikatele v námořní a pozemní dopravě 19. století v USA. (zdroj životopisu: http://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_D._Howden_Smith)

Ocenění

Arthur Douglas Howden Smith - knihy

2001  88%Zlato kapitána Flinta

Žánry autora

Literatura světová Dobrodružné Novely

Štítky z knih

Smith je 0x v oblíbených.