Arnošt Chleborád životopis

česká, 1859 - 1941

Životopis

Arnošt Chleborad se narodil 6. února 1859 v Habrech na Čáslavsku. Rodina se v r. 1890 přestěhovala do Ždírce, kde byl Arnošt Chleborad řídícím učitelem na dvoutřídní, později trojtřídní škole, která byla nová a dobře se mu tam pracovalo. Založil školní zahradu, zřídil mnoho školních pomůcek a školní knihovnu. Absolvoval v Chrudimi na hospodářské akademii kurz o pěstování ovocných stromů a zelinářství. V roce 1901 si udělal zkoušku ze III. odboru pro měšťanské školy v Kutné Hoře a přihlásil se na konkurz v Bechyni a po učitelském slibu v Milevsku nastoupil do zdejší měšťanské školy, kterou tehdy vedl ředitel Antonín Kozák.
Arnošt Chleborad byl po celý svůj život velmi pracovitý, iniciativní a i v Bechyni se věnoval nejen práci ve školách, ale i veřejné činnosti. Oživil práci v řemeslnické besedě, pořádal výlety, zábavy, přednášel, hrál divadlo, staral se o spolkovou knihovnu. Od r. 1903 se stal členem bechyňského Sokola, propagoval jeho význam a důležitost v životě národa.
Jeho základní činností byla samozřejmě pedagogická práce. Učil na obecné a měšťanské škole a na žádost ředitele St. odb. školy keramické Al. Porgese přijal místo výpomocného učitele na pokračovací učňovské škole. Učil také soukromě němčinu dívky, které chtěly dále studovat, protože v Bechyni byla jen chlapecká měšťanská škola. S okresním hospodářským spolkem založil zimní hospodářskou školu. V letech 1916-1925 byl ředitelem obecné měšťanské školy v Bechyni. V roce 1925 byl pensionován.

Arnošt Chleborad byl členem musejního spolku, urovnal městský archiv. Seznámil se s prof. g. Sedláčkem, který v té době pracoval v zámeckém archivu a který požádal knížete Alfonse Paara o povolení Chleboradovi zde pracovat.
V r. 1909 se stal členem a jednatelem keramického družstva v Bechyni, kde pracoval do r. 1919, za války družstvo vedl spolu s prof. Kopeckým. Zemřel v Bechyni 11. 5. 1941, zde je také pohřben. (zdroj životopisu: http://www.mestobechyne.cz/redakce/tisk.php?lanG=cs&clanek=106488&slozka=102519&xsekce=106442&as4uOriginalDomain=www.mestobechyne.cz&)

Ocenění

Arnošt Chleborád - knihy

2013  0%Popis okresu bechyňského

Žánry autora

Literatura naučná Cestopisy a místopisy Historie

Štítky z knih

Chleborád je 0x v oblíbených.