Anita Hubner životopis

nizozemská

Životopis

Anita Hubner je psycholožka.
Když jí bylo 21 let a studovala psychologii, byla u ní diagnostikována psychóza a její psychiatr jí řekl: „Někdo s psychózou se nikdy nevyléčí. Raději studium ukončete a najděte si chráněné bydlení.“ Kdyby ho poslechla, nikdy by se nestala známou nizozemskou odbornicí na téma stigmatu duševní nemoci.

Stále více se zaměřuje na boj se stigmatem spojeným s duševními chorobami. Byla stále více žádaná jako řečnice a poradkyně. Svou společnost založila v roce 2016 a přednáší a školí doma i v zahraničí. Jako členka skupiny rezonanční rady radí Nizozemskému institutu pro lidská práva k Úmluvě OSN o zdravotním postižení. Pro Dutch Safety Board se podílela na studii péče a bezpečnosti zranitelných občanů s těžkým psychiatrickým postižením. V roce 2016 vyhrála v podnikatelské soutěži „Pouze talent se počítá“. Představila tam svůj obchodní případ o tom, jak pomáhá 40 000 lidem s duševním onemocněním najít práci.

V roce 2018 byla jednou z deseti vybraných řečníků na prvním pitch večeru TEDx Amsterdam Women se svým vystoupením „Mezi lidmi s duševní chorobou a bez ní není žádná propast“. V roce 2019 byla za svou práci nominována na cenu VIVA 400 v kategorii světových zlepšovatelů. Do každoroční nominace jsou vybírány ženy, které vědí, jak ve svém oboru něco změnit. Pořádá také přednášky pro poskytovatele péče (v rámci školení) v péči o duševní zdraví. (zdroj životopisu: kosmas.cz)

Ocenění