Amanda Lindhout životopis

kanadská, 1981

Životopis

Amanda Lindhoutová je kanadská humanitární pracovnice a žurnalistka. Narodila se v roce 1981 v kanadské provincii Alberta a už od dětství toužila cestovat. Zpočátku si na své toulky po světě vydělávala jako servírka, později jako žurnalistka na volné noze.

Touha po neotřelých zážitcích ji hnala na odlehlá místa a do nebezpečných válečných zón. V roce 2008 byla spolu se svým bývalým přítelem unesena v jižním Somálsku islamistickými radikály. V zajetí strávila patnáct měsíců a po svém propuštění se začala věnovat humanitární práci.

V roce 2010 založila na podporu vzdělání somálských žen neziskovou organizaci Global Enrichment Foundation. O rok později, kdy východní Afriku postihlo velké sucho, uvedla do pohybu humanitární program Konvoj naděje a v srpnu 2011 se poprvé po svém propuštění vrátila do Somálska s potravinovou pomocí pro 14 tisíc obyvatel jihosomálského města Dobley. Její projekt Konvoj naděje pokračoval a odhaduje se, že během sucha pomohl více než 300 tisícům hladovějících lidí. (zdroj životopisu: http://www.jota.cz/opravdove-pribehy/dum-v-nebi/)

Ocenění