Alexandr Borisovič Čakovskij životopis

ruská, 1913 - 1994

Životopis

Alexandr Borisovič Čakovskij, rusky: Александр Борисович Чаковский (26.8.1913 St.Petěrburg —
17.2.1994 Moskva (Rusko) byl ruský a sovětský spisovatel a novinář.
Pocházel ze zámožné židovské buržoazní rodiny. Jeho dědeček Matvej Abramovič Čakovskij byl kupcem první cechu a významným majitelem domů v Samaře, otec Boris Matvějevič Čakovskij byl známý lékař venerolog a strýc Ilja Matvějevič Čakovskij porotce v Petrohradu.
Dětství a jinošství strávil v Samaře, v roce 1930 zde dokončil školu a udělal první kroky na veřejném poli: jakožto žák vyšších ročníků jezdil do vesnic likvidovat negramotnost, byl pomocník zmocněnce pro kolektivizaci, redaktor nástěnných novin. V 17 letech se vydal do Moskvy – začínal samostatný život. Studoval večerně právnickou vysokou školu. V roce 1938 dokončil Literární institut A. M. Gorkého a v aspirantuře na Moskevském institutu studoval filosofii a literaturu. Během studií pracoval v literárně uměleckém časopisu Říjen. Debutoval jako kriti v roce 1937, později publikoval též jako dramatik. V roce 1939 se stal kandidátem do Komunistické strany, v roce 1941 jjeím členem. Členem Svazu spisovatelů byl od roku 1941. Tolik ruskojazyčná wikipedie.

Anglickojazyčná wikipedie o něm uvádí, že byl komunistou tvrdé linie a působil jako neoiciální kulturní arbitr skrze svou pozici ve Svazu spisovatelů. (zdroj životopisu: https://bit.ly/38YIMxh; https://bit.ly/38UafjS)

Ocenění