Alai životopis

tibetská, 1959

Životopis

Tibetský spisovatel a redaktor sci-fi píšící čínsky.
Alai se narodil roku 1959 v okrese Barkham v severovýchodním Tibetu. Tato oblast se nachází na hranicích Číny a Tibetu a patří v současné době k provincii Sichuan.
Alai pochází ze smíšeného manželství, díky čemuž se mu dostalo i čínského vzdělání. Narodil se v tibetské vesnici v chudých poměrech rolníkům. Jeho otec byl Tibeťan a jeho matka patřila k menšině Hui, což je menšina, která hovoří čínskými dialekty, tudíž díky své matce Alai umí hovořit i čínsky.
Po ukončení středoškolského vzdělání, pracoval Alai krátce jako učitel čínštiny. Během tohoto období se také začal aktivně zajímat o literaturu a začal psát. Na úplném
začátku své literární kariéry se věnuje převážně poezii. Svou první báseň vydal roku 1982, za kterou v roce 1985 získal „Tibetskou literární cenu za poezii z pěti provincií.\" Báseň se jmenuje „Vznášet křídla tvého srdce“ (Zhenxiang ni xinling de chibang 振翔你心灵的翅膀).
Později se přestěhoval do Chengdu a od devadesátých let Alai píše převážně prózu.
Alaiovo dílo je také ovlivněno zahraničními spisovateli jako například William Faulkner či Gabriel García Márquez. V tomto období napsal například povídky „Stepní vítr“ (Caoyuan de feng 草原的风) a „Hřiby“ (Mogu 蘑菇). Prostředí, které se stalo hlavním tématem Alaiovy tvorby, je jeho rodná oblast Amda. Roku 1998 vydal svůj román Prach sedá (Chen ai luo ding 尘埃落定, v anglickém překladu přejmenovaný na Vlčí máky), který se stal ve své době bestsellerem.
Dokonce v roce 2000 získal i Mao Dunovu cenu. Tato literární cena je považována za nejvyšší ocenění v Číně. „Ačkoliv Alai není první „menšinový spisovatel“, který obdržel tuto cenu, nicméně je první tibetský spisovatel, který tuto cenu získal.“
Mimo jiné také Alai publikoval celou řadu esejí a rozhovorů a napsal i několik televizních scénářů.
Alai je do dnešní doby stále považován za jednoho z nejvýznamnějších tibetských spisovatelů a v současné době Alai působí jako šéfredaktor časopisu o vědě a technice. (zdroj životopisu: https://theses.cz/id/bz9gfb/BP_pdf.txt)

Ocenění

Alai - knihy

Žánry autora

Štítky z knih

Alai je 0x v oblíbených.