Zločin a trest zajímavosti

Zločin a trest https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349579/bmid_zlocin-a-trest-VeU-349579.jpeg 4 2691 331

jeden z nejznámějších románů o 6ti dílech od F.M.Dostojevského. Sloužil jako předloha k několika divadelním hrám i filmům

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Kvasnička a Hampl
Originální název:

Преступление и наказание (Prestuplenije i nakazanije) , 1866


více info...

Zajímavosti (2)

Jména postav odpovídají jejich charakteristickým vlastnostem. Tomuto jevu se říká Nomen omen (z latiny doslovně "jméno znamení"). Např.:

Jméno / slovo / význam ruštině
Rodion Romanovič Raskolnikov / raskol / rozkol
Dmitrij Prokofjič Razumichin / razum / rozum
Semjon Zacharovič Marmeladov / marmelad / marmeláda (LiberX)


Dostojevskij napsal Zločin a trest v německém Wiesbadenu mezi červencem 1865 a únorem 1866. V té době měl velké problémy s dluhy, které si nadělal hazardními hrami, ale také svou snahou pomoci rodině svého zemřelého bratra Michaila (†1864). Myšlenku na napsání románu měl však již od poloviny 50. let, kdy se vrátil z vězení a vyhnanství v Omsku. Do vyhnanství se dostal za svou účast v kroužku utopických socialistů tzv. Petraševců. Po odpykání trestu však Dostojevskij mění radikálně své názory a je přesvědčen, že násilná revoluce nemůže být řešením, protože násilí plodí zlo a zlo páchané ve jménu dobra se nakonec obrátí proti svému původci. Takto bývá často interpretován Zločin a trest. (Kamčari)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (1)

Nové eknihy zdarma (únor)

04.02.2020


Citáty z knihy (2)

Čím temnější noc, tím jasnější hvězdy. Čím hlubší žal, tím blíže Bohu.


Na světě není nic těžšího než upřímnost a nic lehčího než lichocení. Je-li v upřímnosti jen kapička falešné noty, dochází okamžitě k disonaci a po ní k ostudě. Avšak v lichocení může být falešné všecko až do poslední noty, a přesto zůstane příjemné a působí potěšení, sice hrubé potěšení, ale přesto potěšeni. A i kdyby byla lichotka sebehrubší, určitě se bere nejméně z poloviny vážně. A to platí pro všechny společenské stupně a vrstvy.