Žid Süss zajímavosti

Žid Süss https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14920/zid-suss-14920.jpg 4 128 23

Román seznamuje čtenáře se společenskými a politickými poměry v Německu 18. století. Touha po moci, ovládat své okolí, řídit osudy jiných je člověku dáno odpradávna, zvláště muži, jako je finančník Süss Oppenheimer, nejvlivnější muž vévody Karla Alexandra. S kamennou tváří se pouští do nejodvážnějších transakcí v pevné víře, že dosáhne všeho, co si umane. Je tvrdý, nekompromisní, dokonale zvládá umění řídit osudy jiných, do svého nitra však nedá nahlédnout nikomu. Jedno slabé místo má -- překrásnou dceru Naemi, kterou ukrývá před celým světem. Čím stoupá výš, tím více má nepřátel a neuvědomuje si, že tím bezprostředně ohrožuje i život dcery... (knizniklub.cz)... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , VPL - Vydavateľstvo politickej literatúry
Originální název:

Jud Süss , 1925


více info...

Zajímavosti (2)

Joseph Süß Oppenheimer bol skutočnou historickou postavou. Kvôli vyššiemu postaveniu si získal mnoho nepriateľov, bol usvedčený z mnoha zločinov, mučený a po vynútenom priznaní nakoniec obesený. Jeho mŕtvolu vystavovali v Stuttgarte ešte šesť rokov po jeho smrti. (Marquis)


V roku 1940 na zákazku ríšskeho ministra propagandy Josefa Goebbelsa bola na motívy románu natočená antisemitská agitka, ktorá je dodnes zakázaná v Portugalsku, Švédsku a Nemecku, kde sa smie premietať len pre vedecké účely. (Marquis)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.