Žert zajímavosti

Žert https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80701/bmid_zert-Kge-80701.jpg 4 2671 309

První román dosavadního básníka, dramatika a esejisty, snažící se účtovat s osudovou dobou našeho dění v letech 1948 až 1964. Hrdina románu patří ke generaci těch čtyřicátníků, kteří po roce 1948 nadšeně podlehli nástupu nových idejí a nové víry a pak při novém hodnocení, nových pohledech politických i kulturních dostali se „pod kola dějin“. Tragický obraz doby a smutných osudů, současně však příběh groteskní a ironický.... celý text

Zajímavosti (8)

"V roce 1949 Kunderovi jeho přítel Jaroslav Dewetter poslal dopis, v němž kritizoval vysoce postaveného komunistického funkcionáře. Kundera odpověděl v podobném duchu. Oba dopisy ovšem četla tajná policie a mladí straníci se dostali do problému. Kromě nich musel před disciplinární řízení i jejich společný přítel Jan Trefulka, který se Dewettera zastal. Postih byl nakonec poměrně nevyvážený – zatímco Trefulku s Dewetterem soudruzi vyloučili ze strany i z univerzity (jeden dostal povolávací rozkaz, druhý se musel živit jako traktorista), Milana Kunderu čekal pouze vyhazov z partaje. Na FAMU směl zůstat a v 50. a 60. letech tu udělal kariéru." https://www.respekt.cz/tydenik/2008/42/udani-milana-kundery (peří)


Často je citován výrok Louise Aragona, že jde o „jeden z největších románů století“. (ddkk)


V anketě 100 nejdůležitějších knih 20. století, kterou roku 1999 vyhlásil francouzský deník Le Monde se Žert Milana Kundery, který žil ve Francii, umístil na 47. místě. Jinak výsledky vznikly na základě odpovědí 17 000 Francouzů, proto v anketě převažují díla z francouzského kulturního okruhu. (chaera)


omán je rozdělen do sedmi kapitol, což je analogie k symfonické básni, jež má sedm vět. Jednotlivé kapitoly jsou pojmenovány dle vypravěčů. Jediný, kdo nemá svou vlastní kapitolu, je tajemná Lucie. (chaera)


Slovní zásoba je charakteristická pro jednotlivé postavy, díky čemuž je zvýrazněna variabilita skutečnosti, na kterou je nahlíženo z optiky více vypravěčů. (chaera)


Na motivy knihy natočil v roce 1968 režisér Jaromil Jireš stejnojmenný film. (chaera)


Slavoj Žižek se o knize vyjádřil jako o jediném dobrém románu Milana Kundery. Vše ostatní, co Kundera napsal jde prý dolů. (JP)


Podle deníku "Le Monde" 47. nejdůležitější román 20. století. (pistalka)