Zámek zajímavosti

Zámek https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203122/bmid_zamek-EKU-203122.jpg 4 1280 159

Zámek – nedokončený román Franze Kafky z roku 1922 – znovu a znovu oslovuje, znovu vybízí k interpretaci a ukazuje možnosti chápání literárního díla. Hrdina K., který se vydává za zeměměřiče (nebo jím skutečně je), přichází do vesnice a marně se pokouší kontaktovat úředníky ze zámku. Prožívá milostný vztah s výčepní Frídou. Bezvýsledně usiluje o uznání své profese a existence. Podle ustáleného výkladu díla jde o tragickou srážku jednotlivce s byrokratickou mašinerií, obecněji s totalitním systémem. Dílo se však dá interpretovat i psychoanalyticky, jako konflikt se sebou samým. Román byl několikrát zfilmován a nově ho do podoby komiksu adaptoval David Z. Mairowitz a Jaromír 99. Naše edice představuje první překlad do češtiny podle kritického německého vydání Malcolma Pasleyho (1982).... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Das Schloss , 1926


více info...

Zajímavosti (3)

Při dokončování tohoto díla Franz Kafka nějaký čas pobýval v Plané nad Lužnicí. Kvůli tamějšímu ruchu se však rozhodl, že ho tam nedokončí. (StrYke)


Osm měsíců na přelomu let 1917 a 1918 pobýval Franz Kafka v Siřemi u Blšan. I za tak krátkou dobu si vísku na Podbořansku dost oblíbil a promítl ji do svého nejznámějšího díla - Zámek. V obci je sýpka, o které jsou kafkologové přesvědčeni, že právě ona je předlohou tohoto stěžejního díla. (Klamm)


Kniha byla v Německu dvakrát zfilmována v roce 1968 a 1997. (Klamm)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.