Poslední přání zajímavosti

Poslední přání https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60971/bmid_posledni-prani-h0W-60971.jpg 5 6496 829

Zaklínač série

< 1. díl >

Zaklínač... Ošlehaný muž bez věku, jehož bílé vlasy nejsou znakem stáří, ale mutace, kterou musel podstoupit. Placený i dobrovolný likvidátor prapodivných tvorů – mantichor, trollů, vidlohonů, strig, amfisbain – pokud ovšem ohrožují lidský rod; v takovém případě zabíjí i bytost zvanou člověk. Prvotřídní, skvělý bojovník, který není neporazitelný ani nezranitelný – naopak, téměř z každého dobrodružství si odnáší další šrámy na těle i na duši. Nově přeložené geraltovské povídky ze Stříbrného meče, něco z Věčného ohně a Meče osudu, doplněné povídkou Hlas rozumu, kde Geralt vysvětluje, jak to všechno začalo. Povídky: - Cesta, z níž není návratu (Droga, z której się nie wraca) - Hlas rozumu (Głos rozsądku) - Zaklínač (Wiedźmin) - Zrnko pravdy (Ziarno prawdy) - Menší zlo (Mniejsze zło) - Otázka ceny (Kwestia ceny) - Konec světa (Kraniec świata) - Poslední přání (Ostatnie życzenie)... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Fantasy

Vydáno: , Leonardo
Originální název:

Ostatnie życzenie , 1993


více info...

Zajímavosti (8)

Mapa Kontinentu: http://i.imgur.com/iBPt9.jpg (Ivan53)


Vyšlo také jako audiokniha (vyd. Audiotéka) - čte Jiří Dvořák, Jiří Plachý, Veronika Bajerová, Pavel Tesař. (deninka1516)


Netflix v roce 2019 uvedl seriál Zaklínač (The Witcher) s Henrym Cavillem v hlavní roli. (zdenek5887)


Polský seriál Wiedźmin (Zaklínač) se vysílal od 22.9.2002 a byl ukončen 15.12. téhož roku. Dočkal se rozporuplných reakcí, a proto ani nebyl prodloužen. Na jednu stranu byl oceňován výkon Michala Źebrowského, na druhou stranu se seriál samotný stal změtí scén, které spíš samotné odkazovaly na první a zčásti i druhou knihu sedmidílné ságy, která bývá často označována jako „jedna z mála opravdových fantasy“. (ddkk)


Na motivy knihy vznikla také videohra Zaklínač. Hra se odehrává až po knižních údálostech, a tak volně navazuje na literární příběh. (AnetW94)


Na motivy ságy natočil v roce 2001 polský režisér Marek Brodzki televizní seriál Zaklínač (Wiedzmin). (AnetW94)


Autorova první publikovaná povídka nesla název Zaklínač a byla vydána v roce 1986 v polském časopise Fantastyka. (AnetW94)


Mapa, kterou kniha obsahuje, původně neexistovala. Autor neměl vůbec v úmyslu něco takového tvořit a myslel si, že se bez ní obejde. Nakonec ale, s rostoucím počtem příběhů, bylo nutné pro orientaci zobrazit jeho svět i za pomoci kartografa. Konečné podoby tak mapa dosáhla až v okamžiku, kdy bylo dílo o Zaklínači kompletní. (Sparrow)