Záhada hlavolamu (sběratelské vydání) zajímavosti

Záhada hlavolamu (sběratelské vydání) https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457879/bmid_zahada-hlavolamu-sberatelske-vydani-Dzp-457879.jpg 5 2799 276

Stínadelská trilogie série

1. díl >

Záhada hlavolamu ve sběratelském vydání s ilustracemi Jana Fischera a se zasvěceným doslovem, který odhaluje historii vzniku jednoho z nejlepších Foglarových románů. V temných Stínadlech se cosi dalo do pohybu! Klub Rychlých šípů – Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka – u toho nesmí chybět! Když chlapci poznají příběh zámečnického učně Jana Tleskače, podniknou nebezpečnou výpravu na nepřátelské území, kde je ukryt kovový hlavolam ježek v kleci. Rychlé šípy to však nebudou mít jednoduché. Stínadlům totiž vládne drsná parta Vontů...... celý text

Zajímavosti (6)

Malíř a ilustrátor Pavel Čech, autor komiksu O Červenáčkovi, vytvořil na základě informací z knih podrobnou mapu Stínadel. (tatjana1737)


Román Záhada hlavolamu byl do komiksové podoby zpracován kreslířem Marko Čermákem, který předtím již podobně převedl do kresleného seriálu Chatu v Jezerní kotlině. Kreslená Záhada hlavolamu spatřila světlo světa paradoxně později, než její pokračování Stínadla se bouří. Knížečku podlouhlého formátu o rozměrech 20 a 8 cm vydalo roku 1971 nakladatelství Novinář.

Určitou zajímavostí je pokus asi třináctiletého Marko Čermáka, o vytvoření kresleného seriálu na motivy románu Záhada hlavolamu, přibližně o dvacet let dříve, než vytvořil „oficiální“ verzi. Kresby byly objeveny při právě výstavy Marko Čermák: Poslední romantik v roce 2010, vystaveny byly také na výstavě k 75. výročí Rychlých šípů. (Luccy78)


Záhada hlavolamu je první románový příběh Rychlých šípů a zároveň první díl stínadelské trilogie. Příhody čtenářského klubu Rychlé šípy se nejprve na stránkách časopisu Mladý hlasatel objevily v podobě kresleného seriálu. Patrně jejich velká popularita vedla Jaroslava Foglara k napsání Rychlých šípů také v próze. Román však nebyl pouhou jinou podobou příběhů obrázkového seriálu. K tématu populárního čtenářského klubu Foglar přidal neméně zajímavé téma tajemné městské čtvrti Stínadel, Vontské organizace a převratného vynálezu. (Luccy78)


Záhada hlavolamu, jako jedna z nejpopulárnějších knih Jaroslava Foglara, se dočkala televizní, filmové i zvukové adaptace. (Luccy78)


V 60. letech vznikl televizní seriál Záhada hlavolamu režiséra Hynka Bočana. V roce 1993 byl pak uveden celovečerní film režiséra Petra Kotka. Na základě tohoto filmu vznikl i fotokomiks. (Kmotr99)


Záhadu hlavolamu spatřilo oko čtenáře úplně po prve jako přílohu časopisu, která knižnímu vydání předcházela jako "tištěná verze". Vycházela v 6. ročníku časopisu Mladý hlasatel a to v období 1940 až 1941. Teprve úspěch přílohy a čtenářský ohlas přiměl Foglara ke knižnímu vydání a posléze i dopsání dalších dílů "Stínadel".
K podobné situaci došlo i při "druhé vlně" zájmu o Foglarovy knihy při uvolnění politické situace v roce 1968. Jako příloha vycházela v období od října 1968 (č. 10/68) do listopadu 1969 (č. 11/69) v periodiku Ostravský kulturní zpravodaj, později na ni byly zhotoveny pro zájemce celoplátěné desky(různobarevné varianty s s použitím tištěné ilustrace J. Fischera). Pak stačila kniha vyjít ještě 3x, než měl Foglar opět na 20 let utrum (no a čtenáři pochopitelně také). (nightlybird)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.