Zadní dům zajímavosti

Zadní dům https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413388/mid_zadni-dum-0Dh-413388.png 4 3326 553

Po dvaceti pěti letech vychází zcela nový překlad deníku Anne Frankové. Poprvé v češtině s názvem, který svému dílu zamýšlela dát sama jeho autorka. Deník v dopisech si Anne Franková vedla od 12. června 1942 do 1. srpna 1944. Psala si ho jen pro sebe až do chvíle, kdy na jaře 1944 vyslechla z vysílání londýnského Rádia Oranje projev nizozemského exilového ministra školství. Vyzýval, aby lidé po skončení války shromáždili a zveřejnili všechna svědectví o utrpení nizozemského lidu za německé okupace. Jako příklad uvedl mimo jiné deníky. Pod dojmem tohoto projevu se Anne Franková rozhodla, že po válce vydá knihu. Základem k ní měl být její deník.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: , Triáda
Originální název:

Het Achterhuis / Anne Frank Tagebuch , 1947


více info...

Zajímavosti (11)

Právě vychází (2019) nový překlad deníku pod názvem Zadní dům. (los)


Otec Anny deník cenzuroval, zvl. pasáže, v nichž Anna píše o něm. Většina vydání (kromě posledních) proto není zcela autentická. (los)


O smyšlené pokračování příběhu Anny Frankové se v knize Láska Anny Frankové pokusila Sharon Dogar. (D.-e.-e.-)


V době vydání knihy se spekulovalo o tom, zda je možné, aby takovou knihu napsalo čtrnáctileté nebo patnáctileté děvčátko. Někteří kritici dílo označili přímo za literární padělek. (chaera)


Při prvním vydání v r. 1947 vyšla kniha pod názvem Zadní trakt. (chaera)


Dne 3. května 1960 bylo v Amsterdamu otevřeno muzeum s názvem "Dům Anny Frankové". Muzeum přibližuje život Anny Frankové i dobu, ve které žila a zaobírá se rovněž všemi formami pronásledování a diskriminace. V domě je také možnost projít si pokoje, kde Anna Franková psala svůj deník. (chaera)


Otto Frank přežil a vrátil se do Amsterodamu. Zjistil, že jeho žena zemřela a dcery byly převezeny do Bergen-Belsenu. Ačkoliv stále doufal, že přežily, Červený kříž v červenci 1945 potvrdil, že obě zemřely. Teprve poté mu Miep Giesová dala Annin deník, který sama nečetla. Otto ho přečetl a shledal ho jako přesný a dobře napsaný záznam části jejich společného života. Protože Anna se několikrát zmiňovala, že by chtěla být spisovatelkou, Otto umožnil vydání jejího deníku. (chaera)


V roce 2010 byl deník zakázán na škole v americké Virginii kvůli "sexuálně explicitním" a "homosexuálním" tématům. (chaera)


Otec Anny se několikrát soudil, když byla kniha nařčena za padělek, resp. literární stylizaci - všechny soudy vždy vyhrál a prokázal, že jde skutečně o dílo jeho dcery. (chaera)


Anne v zápiscích zmiňuje rozhlasovou výzvu exilového člena vlády G. Bolkesteina, aby lidé schraňovaly dopisy a deníky z válečné doby. Na tuto výzvu Anne provedla autorskou revizi zápisků, deník z části přepsala, některé části upravila (změnila také skutečná jména svých spolubydlících). Jakkoliv jde tedy o soukromé a mnohdy velmi niterné zápisky, Anne vědomě doufala v pozdější veřejnou prezentaci díla. Pro první vydání deníku její otec vytvořil kompilaci původní i revidované verze. (chaera)


Kniha je zakázaná v Libanonu za příznivé vyobrazení Izraele. (MarekG)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (2)

Aktuální stav Čtenářské výzvy 2017

06.07.2017

19 knih, díky kterým už budete vědět skoro o všem

22.03.2017


Citáty z knihy (1)

Sama sebe nazývám šťastnou uzavřenou povahou, a jiní lidé mě považují za šťastnou otevřenou povahu