Vzpomínka na velkou revoluci zajímavosti

Vzpomínka na velkou revoluci https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179596/vzpominka-na-velkou--179596.jpg 4 1 0

Neveselá poviedka „Le Réquisitionnaire“ (Rekrut) od Honoré de Balzaca se odehrává v roce 1793 v Carentanu v Normandii. Místní aristokratka Madame de Dey žije na svém panství v Carentanu, aby zajistila, že nebude zabaveno Konventem. Jako o krásnou a bohatou ženu se o ni zajímají hned čtyři mocní nápadníci a pokoušejí se na ni zapůsobit všemi možnostmi, od hrozeb až po laskavost. Nejnebezpečnějším z nich je veřejný žalobce... Její jediný, nade vše milovaný syn se účastní povstání monarchistů. Na dva dny hraběnka najednou odmítá návštěvy a na trhu koupí zajíce. To vzbuzuje podezření, že buď ukrývá rojalistického kněze, nebo ukrývá milence. Když ji navštíví místní obchodník, přiznává, že dostala dopis od svého syna, ve kterém jí oznamuje, že byl uvězněn, ale zároveň ji přesvědčuje, že se mu určitě podaří utéct...... celý text

Novely Povídky Historie
Vydáno: , Otto Girgal
Originální název:

Le Réquisitionnaire , 1831


více info...

Zajímavosti (3)

Povídka byla původně publikována v roce 1831 v La Revue de Paris a později během téhož roku byla vytištěna i knižně. Krátce nato se zařadila do Studií filozofických (Contes Philosophiques, Études philosophis) a následně i do Lidské komedie (La Comédie humaine). (NathalieVerdun)


V poviedke (pamätnej črte) sa v origináli nachádzalo venovanie: „Môjmu drahému Albertovi Marchandovi de la Ribellerie." (NathalieVerdun)


Kniha je veřejně přístupná online jako digitální dokument Národní knihovny ČR zde: http://kramerius4.nkp.cz/search/i.jsp?pid=uuid:63b5fca0-fae6-11e3-89c6-005056827e51 (sandymathews)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.