Vražda v Orient-expresu zajímavosti

Vražda v Orient-expresu https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322472/bmid_vrazda-v-orient-expresu-ciT-322472.jpg 5 2641 379

Hercule Poirot série

< 9. díl >

K napsání jedné z nejslavnějších detektivek inspirovala anglickou královnu zločinu nezvykle krutá zima, která v roce 1929 způsobila, že legendární Orient-expres uvízl na své pravidelné cestě Balkánem ve sněhových závějích. Jen co vlak zastavil, zamrzly stroje a cestující i posádka zůstali na několik dní ponecháni napospas svému osudu… Každý se svým tajemstvím, každý se svou záhadnou minulostí… Hercule Poirot, jehož Agatha Christie učinila hlavním aktérem příběhu, nastupuje do Orient-expresu v Istanbulu, neboť je naléhavým telegramem žádán, aby se vrátil zpět do Anglie. Ve vlaku jeho pozornost upoutá bohatý Američan Ratchett; ten později Poirotovi nabídne vysokou odměnu za to, že jej ochrání před hrozícím smrtelným nebezpečím. Belgický detektiv návrh odmítá – a následujícího rána je Američan ve svém kupé nalezen mrtev, s řadou bodných ran!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Murder on the Orient Express , 1934


více info...

Zajímavosti (4)

(spoiler) Sama autorka knihu v roce 1972 zařadila na svůj (často se měnící) seznam deseti nejoblíbenějších románů vlastní tvorby, neboť zde měla možnost využít „zcela nový koncept zápletky“. (JaneBonny)


Děj knihy se do jisté míry opírá o skutečné události. V roce 1927 se proslavil Charles Augustus Lindbergh, který podnikl první samostatný přelet přes Atlantik. O pět let později se Lindberghovi a jeho ženě, spisovatelce Anne Morrow, narodil syn. Ten byl však zanedlouho z jejich domu v Hopewellu v New Jersey unesen. Bylo požadováno výkupné. Rodiče sice zaplatili 50 000 dolarů, ale o několik dnů později bylo poblíž Hopewellu nalezeno zbité mrtvé tělíčko malého chlapce. V roce 1933 policie zadržela původem německého tesaře Hauptmanna, u kterého našla část výkupného. Hauptmann obvinění odmítal, ale v roce 1936 byl popraven na elektrickém křesle.

Další událostí, která Agathu Christie při psaní jejího slavného románu inspirovala, byla krutá zima, která nastala v roce 1929 a způsobila, že Orient-expres na své cestě uvízl ve sněhových závějích. Navíc jen co vlak zastavil, zamrzly stroje a dalších šest dní byli cestující i posádka ponecháni osudu. Lze si tedy lehce představit Agathu Christie, jak o této události čte v novinách a napadne ji: „Vlak uvázlý ve sněhu, několik cestujících, každý se svým tajemstvím, co kdyby…“ (zdroj: agatha.cz) (Bája89)


Ve vydavatelství OneHotBook vyšla kniha jako audiokniha. (InaSeLoki)


Kniha Vražda v Orient-expresu byla po celosvětovém hlasování vyhlášena druhou nejoblíbenější od Agathy Christie. (Sebasti)