2001: Vesmírná odysea zajímavosti

2001: Vesmírná odysea https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29783/bmid_2001-vesmirna-odysea-Htc-29783.jpg 4 1325 175

Vesmírná odysea série

< 1. díl >

Na samém prahu jednadvacátého století vzlétá ze Země raketa a vydává se s velkolepým posláním na pouť k Saturnu. Ani jeden z obou pilotů však nemá ponětí o pravém cíli cesty. Převratné tajemství střeží tři vědci, uspaní v umělém hibernačním spánku, a šestý člen osádky - nejdokonalejší počítač třetí generace, který současně svým způsobem představuje i nejdokonalejšího člena expedice. Cesta čarokrásným vesmírem se náhle mění v napínavé drama...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Alpress
Originální název:

2001: A Space Odyssey , 1968


více info...

Zajímavosti (14)

Na YouTube lze najít skvělý dokument o natáčení 2001 (jsou v něm také zmínky o spolupráci Clarke- Kubrick). Zde je odkaz na první díl: https://www.youtube.com/watch?v=AgNyCluIRhA (HerrPilot)


Jedna z Kubrickových inovací scénáře, která se nelíbila Arturovi C. Clarkovi, byla schopnost počítače HAL odezírat ze rtů. Poté, co začaly být vyvíjeny počítače se stejnou schopností, však přiznal, že měl Kubrick celou dobu pravdu. (Zlord Antiježíš)


Pokud jsou jednotlivá písmena v názvu počítače HAL 9000 v anglické abecedě posunuta posloupně doprava, je obrdžena zkratka IBM, za čímž mnoho fanoušků filmu hledá skrytý význam. (Zlord Antiježíš)


Film a kniha se od sebe liší v jedné zásadní věci. Zatímco v knize je monolit, ke kterému míří Discovery, umístěn na Saturnově měsíci Japetus, ve filmu se nachází ve vesmíru mezi Jupiterem a jeho měsícem Io. Podle vyjádření Arthura C. Clarka je tomu tak z důvodu toho, že se Stanley Kubrick obával, aby nebyl divák příliš zmaten divokými manévry lodě Discovery ve vesmíru. (Zlord Antiježíš)


Úvod s opicemi je založen na povídce A.C. Clarka Encounter at Dawn. (Zlord Antiježíš)


Stanley Kubrick oslovil Arthura C. Clarka s tím, že chce natočit „všemi známý sci-fi film“. Clarke navrhl svou povídku The Sentinel, kterou napsal roku 1948 do soutěže pořádané BBC. Povídka se vztahuje na relativně krátkou část odehrávající se na Měsíci. (Zlord Antiježíš)


Spisovatel Douglas Adams, autor Stopařova průvodce galaxií, označil v knize Losos pochybnosti den, kdy poprvé viděl Vesmírnou odysseu, za nejkrásnější den svého života. (Zlord Antiježíš)


Na věku HALa se Arthur C. Clarke a Stanley Kubrick nemohli shodnout; v knize jsou mu čtyři ("narozen" 12. ledna 1997) a ve filmu devět (12. ledna 1992). (Zlord Antiježíš)


Arthur C. Clarke vyvrátil veškeré pochybnosti nad významem zkratky HAL. Spojení s IBM je prý čirou náhodou, protože HAL je zkratkou pro Heuristicky programovaný ALgoritmický počítač (samozřejmě v anglickém znění Heuristic ALgorithmic Computer). (Zlord Antiježíš)


"Domnívám se, že 2001 je z 90 % odrazem fantazie Stanleyho Kubricka, asi 5 % geniality lidí ze zvláštních efektů a snad 5 procenty jsem přispěl já," nechal se slyšet Arthur C. Clarke. (Zlord Antiježíš)


Mezi nejmilejší reakce na film podle Arthura C. Clarkea patřila ta od Alexeje Leonova, tehdejšího sovětského generála a kosmonauta, který po svém prvním shlédnutí Odysey ve Vídni prohlásil: "Jako bych byl ve vesmíru už dvakrát." (Zlord Antiježíš)


V průběhu práce na filmu a knize si Arthur C. Clarke zapisoval deník, který poté v roce 1972 publikoval jako knihu "The Lost Worlds of 2001", kde vychází na povrch, že ještě na začátku roku 1965 neměli autoři potuchy, jak celý příběh skončí. (Zlord Antiježíš)


Původně se zamýšlelo, že bude první napsána a vydána kniha, podle které se teprve napíše scénář filmu, ale nakonec film i kniha vznikaly současně a kniha byla vydána týden po premiéře filmu. (Zlord Antiježíš)


Jako námět k filmu i knize posloužila povídka Arthura C. Clarkea Hlídka (The Sentinel), publikována časopisecky v 50. letech. Avšak v povídce není tajemný monolit ztvárněn jako kvádr s poměry stran 1:4:9, nýbrž jako jakási pyramida. (Zlord Antiježíš)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.